RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Alleenstaand met een gemiddeld inkomen? Dit kun je in de provincie nog kopen


PROVINCIE UTRECHT - Wie denkt dat Jan Modaal het goed voor elkaar heeft, vergist zich. Een huis kopen in Utrecht zit er als alleenstaande modaalverdiener nog amper in.

In de stad Utrecht heeft een eenverdiener met een gemiddeld inkomen slechts negen opties, zo blijkt na een korte rondgang van RTV Utrecht op woningzoeksite Funda. Dat zijn geen ruime tussenwoningen met drie slaapkamers, een zolder en een tuintje, maar voornamelijk studio's. Van de negen opties zijn er al vijf onder bod of verkocht onder voorbehoud.
Een modaal inkomen is 79 procent van het gemiddeld inkomen per arbeidsjaar, wat neer komt op 34.000 euro per jaar. Met dit inkomen kan ongeveer 150.000 euro geleend worden. Slechts 1,1 procent van de woningen op de Utrechtse markt heeft een vraagprijs van 150.000 euro of lager. Vorig jaar was dit nog 13 procent, zo meldt de Hypotheker. PROVINCIE
In de provincie ben je misschien iets beter af, maar is de keuze nog steeds beperkt. In veel gevallen gaat het om een opknapper. Volgens Diederick Donker van Molenbeek Makelaars moet je vooral niet teveel verwachten: "Een grondgebonden woning voor anderhalve ton zit er niet in. Dat is haast onmogelijk. Een appartement zou je in de provincie wel kunnen krijgen."

RTV Utrecht nam de proef op de som bekeek wat er te koop is. In Amersfoort zijn er nog tien woningen beschikbaar voor anderhalve ton, maar je komt aan de onderkant van de markt terecht. "We verkopen nu studio's voor rond de 140.000 euro. Dan heb je 36 vierkante meter. Je kunt er in wonen maar het houdt niet over", vertelt hij.

Onderstaande starterswoning aan de Nicolaas Pienemanstraat in Amersfoort valt met 145.000 euro keurig binnen het budget.

 De woning aan de Nicolaas Pienemanstraat 1A in Amersfoort. De woning aan de Nicolaas Pienemanstraat 1A in Amersfoort. | Foto: Google Streetview

Liever geen opknapper? Iets verderop in de Keistad aan de Van Randwijcklaan koop je voor ruim een ton deze gemoderniseerde benedenwoning. Let wel: de grond krijg je er niet bij en moet gepacht worden. Wil je de grond er wel bij? Dan moet een eenverdiender met gemiddeld inkomen nog even verder zoeken. Maar wees er wel snel bij: van de tien beschikbare woningen zijn er al vijf verkocht onder voorbehoud.

 De woning aan de Van Randwijcklaan in Amersfoort. De woning aan de Van Randwijcklaan in Amersfoort. | Foto: Google Streetview

In Woerden en Bunnik kun je met dit budget alleen een garage kopen. In Zeist en Veenendaal lijkt nog de meeste keuze te zijn.

Met modaal inkomen een huis kopen in Utrecht praktisch onmogelijk


TOCH KOPEN
Ondanks de krapte raadt makelaar Donker aan om alsnog te gaan kopen: "Starten op de woningmarkt is gewoon heel lastig. Als eenverdiener starten, dat is nog moeiljker. De meeste starters zijn vaak een stelletje. Dan zie je je mogelijkheden behoorlijk toenemen", vertelt hij.

"Toch het is verstandig om te beginnen. Als je kijkt naar wat je betaalt aan maandlasten voor een studio dan is dat een gunstig plaatje. Je lost af en een appartement wordt vaak meer waard. Zo kun je sparen voor weer iets beters. Het is dus absoluut aan te raden om eraan te beginnen", besluit hij.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -