Vijfheerenlanden kan 80 miljoen verdienen aan verkoop Eneco

© RTV Utrecht / Caroline Geijsman
PROVINCIE UTRECHT - Twee Japanse bedrijven willen samen energiebedrijf Eneco overnemen en Vijfheerenlanden kan daar als enige Utrechtse gemeente fors aan verdienen. In totaal zijn 44 Nederlandse gemeenten aandeelhouder van het bedrijf dat dan in Japanse handen komt. In onze provincie is alleen Vijfheerenlanden aandeelhouder.

80 MILJOEN EURO

De gemeente heeft 1,92% van de aandelen. In totaal willen fabrikant Mitsubishi en energiebedrijf Chubu samen 4,1 miljard neerleggen voor Eneco. Vijfheerenlanden zou bij verkoop van de aandelen dus ongeveer 80 miljoen kunnen krijgen.
De gemeente zegt nog niets over de eventuele verkoop te kunnen zeggen. Marieke Kuysters van de gemeente zegt: "Wij hebben het nieuws ook net gekregen. We wachten eerst verdere procesinformatie af voordat we hier iets over gaan zeggen." Het college heeft de intentie uitgesproken de aandelen wel te willen verkopen.

NIEMANS BETON

De Nederlandse gemeenteraden krijgen komende weken de mogelijkheid om tot verkoop over te gaan. Ook de gemeenteraad van Vijfheerenlanden moet nog een definitief besluit nemen of de aandelen van Eneco verkocht gaan worden.
Eerder al vertelde Tjerk Budding, econoom verbonden aan de Vrije Universiteit van Amsterdam aan RTV Utrecht, over de eventuele verkoop van de aandelen in Eneco. Vijfheerenlanden moet namelijk mogelijk een schadeclaim betalen aan het bedrijf Niemans Beton van tientallen miljoenen euro's. Om die te kunnen betalen zou de gemeente de aandelen kunnen verkopen. Toch heeft de verkoop wel consequenties. Met de verkoop van de aandelen verliest de gemeente het jaarlijks dividend van één miljoen euro.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.