Racistisch incident bij jeugdwedstrijd in Maarssen

Archief.
Archief. © Michal Jarmoluk, Pixabay
UTRECHT - Dat er racisme is in het profvoetbal is wel duidelijk na de wedstrijd van FC Den Bosch tegen Excelsior die gekenmerkt werd door kwetsende spreekkoren. En dat het ook bij de amateurs mis gaat, valt na een weekend waarbij een speler voor 'roetveegpiet' werd uitgemaakt, niet te ontkennen. Maar ook bij de jeugd vinden racistische incidenten plaats. Dit weekend gebeurde dat bij een jeugdwedstrijd van VV Maarssen en PVCV uit Vleuten. Beide clubs reageerden fel en zijn meteen in actie gekomen.
Een ooggetuige van het incident bij de jeugdwedstrijd in Maarssen zag hoe zaterdag na de wedstrijd tussen 12- en 13-jarigen een speler van PVCV tegen een tegenstander met een Marokkaanse achtergrond van VV Maarssen zei dat hij 'terug moest naar zijn eigen land'. De ooggetuige: "Die Marokkaanse jongen was helemaal kapot. Die voelt zich een derde categorie Nederlander."
Na het incident kwamen begeleiders van de thuis- en de uitclub meteen in actie. Voorzitter Bert van der Meijden van VV Maarssen: "Onze begeleiding is direct, samen met de Marokkaanse speler, in gesprek gegaan met de teamleiding van PVCV." De voorzitter is tevreden met het resultaat: "Het is niet positief dat er gediscrimineerd is. Maar de wijze waarop het direct werd opgepakt en het gesprek daarover was wel uiterst positief."
Dit hoort niet thuis op een voetbalveld.
Jan Baltus, voorzitter PVCV
Want ook bij PVCV zijn ze niet blij. Voorzitter Jan Baltus: "Dit hoort niet thuis op een voetbalveld. We hebben meteen die avond contact opgenomen met de ouders van Zakaria." En het spelertje dat de fout in ging, en de rest van zijn team, zijn nog niet van het incident af: "Wij gaan vanavond in gesprek met het elftal van PVCV en in gesprek met de speler. Wij willen benadrukken wat voor impact het heeft."
Voorzitter Bert van der Meijden van VV Maarssen is zo eerlijk om toe te geven dat het probleem ook bij zijn eigen club wel eens de kop opsteekt. "Dit soort dingen gebeuren wel vaker. Ik heb het recent ook gehad dat een speler van Maarssen zoiets geroepen heeft naar een Marokkaanse scheidsrechter."

KNVB

Gevraagd om een reactie zegt de KNVB dat de bond lange tijd geen aparte cijfers bijhield van discriminerende incidenten in het jeugdvoetbal. "Tot voor kort registreerden we alleen op grensoverschrijdend gedrag. Daar vielen dan ook racisme en discriminatie onder. Pas sinds dit seizoen registreren we apart op racisme en discriminatie, maar cijfers daarvan zijn pas over een jaar beschikbaar."
Actie van Nederlands Elftal tegen racisme na spreekkoren Den Bosch
Actie van Nederlands Elftal tegen racisme na spreekkoren Den Bosch © KNVB
De aanpak van racisme onder jeugdelftallen valt dus onder de algemene aanpak van het probleem. De KNVB is daarvoor in gesprek met belangenverenigingen van Marokkaanse, Turkse en Surinaamse Nederlanders en voert campagne om spelers erop te wijzen dat racisme ongewenst is.

'CLUBS DOEN AL VEEL'

VV Maarsen en PVCV hebben, net als andere clubs, ook al een convenant getekend over hoe ze met dit soort gedrag omgaan. De voorzitter van VV Maarssen zegt een paar keer per jaar bezig te zijn met incidenten zoals dit weekend, of het geval van de speler van zijn club die een scheidsrechter beledigde. In zulke gevallen wordt gekeken of de speler vaker de fout in gaat. Daarna wordt contact opgenomen met het slachtoffer om excuses aan te bieden. Eventueel kan een speler de deur worden gewezen.
Goed dat er iets mee gedaan wordt maar dit is voor ons al wekelijks werk.
Bart van der Meijden, voorzitter VV Maarssen
De clubs waren dus al met thema bezig, voor de recente ophef over racisme in de sport, aldus Van der Meijden: "Ik vind het goed dat er iets mee gedaan wordt, maar dit is voor ons al wekelijks werk."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.