Utrecht komt met vernieuwende woonprojecten voor ouderen

© Pixabay
UTRECHT - Utrecht wil de komende jaren verschillende vernieuwende woonvormen voor ouderen realiseren.
De gemeente wil daarnaast de ingewikkelde wijze waarop de ouderenzorg is georganiseerd verbeteren in samenwerking met Zilveren Kruis. Ook wordt een aantal praktische zaken ontwikkeld zoals een veilige 'kleurenroute' die inwoners met geheugenproblemen kan helpen om zelfstandig de weg van huis naar het winkelcentrum te vinden.

VEEL MEER OUDEREN

De verwachting is dat het aantal inwoners van 65 jaar en ouder groeit van 36.000 in 2018 naar ongeveer 60.000 ouderen in 2040. Wethouder van Ooijen (Welzijn en Zorg): "We willen dat onze inwoners gezond en veilig ouder kunnen worden en terug kunnen vallen op goede zorg als dat nodig is. Om dat voor elkaar te krijgen gaan we met (zorg)partijen in de stad om tafel en over onze grenzen heen zoeken nieuwe vormen van ouderenzorg."

ZELFSTANDIG

Een deel van de ouderen heeft behoefte aan een vorm waar zij zelfstandig kunnen wonen, maar waar zij eventueel ook gebruik kunnen maken van zorg én ontmoetingen kunnen hebben. Dit is een van de woonvormen die de gemeente verder wil ontwikkelen. Bij de tijdelijke projecten Tuindorp Oost en Saffier is al geëxperimenteerd met ouderen en jongeren die samenwonen.

INTENSIEVE ZORG

Ook wordt gezocht naar vernieuwende woonvormen voor ouderen die intensieve zorg aan huis nodig hebben of zorg in een verpleeghuis. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen met (beginnende) dementie. "Vanwege de huidige wachtlijsten voor verpleeghuizen en de personeelscapaciteit in de zorg ligt hier een opgave voor alle partijen in de ouderenzorg, aldus de gemeente.

EFFECTIEVER

De inzet van zorgprofessionals kan volgens Utrecht effectiever. De gemeente wil een 'integraal team' opzetten en gaat hierover met (zorg)partners in gesprek. "Goede samenwerking en afstemming tussen huisartsenpraktijk, buurtteams, wijkverpleging en partijen die welzijnsactiviteiten informele zorg aanbieden is van groot belang."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.