RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrechtse gebouwen kleuren oranje tegen vrouwenmishandeling

1/4
PROVINCIE UTRECHT - Paleis Soestdijk, de Cuneratoren en de Oudegracht zijn allemaal oranje, in het kader van Orange the World, een initiatief van de VN. Daarmee wordt aandacht gevraagd voor geweld tegen vrouwen.

"Want dat is er nog veel te veel", zei Christel Meijerman van vrouwenrechtenorganisatie Zonta eerder vandaag, "en het wordt ook nog te vaak normaal gevonden. We willen dat mensen zich bewust worden hoe vaak het nog voorkomt."

Burgemeester Jan van Zanen en minister Ingrid van Engelshoven drukten vanavond in Utrecht op de knop voor de oranje verlichting. Naast de Oudegracht kleuren ook paleis Soestdijk en de Pauluskerk in Baarn, de Cuneratoren in Rhenen, Jagtlust in De Bilt en de drie stadskantoren in Vijfheerenlanden oranje. De kleur staat symbool voor een zonnige toekomst, zonder geweld.

Bij geweld tegen vrouwen wordt snel gedacht aan ernstige vormen als vrouwenbesnijdenis, gedwongen uithuwelijking en verkrachting. "Maar het gaat ook over andere vormen van geweld", zegt Meijerman. "Het afgelopen jaar heeft 20 procent van de vrouwen bijvoorbeeld te maken gehad met seksuele intimidatie als betasten of emotionele chantage. En volgens onderzoek van Movisie is de helft van de vrouwen in Nederland wel eens seksueel misbruikt."

 Paleis Soestdijk. Paleis Soestdijk. | Foto: Stefan van Dorrestein / Nufotograferen

 Paleis Soestdijk. Paleis Soestdijk. | Foto: Caspar Huurdeman

 De Oudegracht in Utrecht. De Oudegracht in Utrecht. | Foto: RTV Utrecht / Joost van den Berg

Paleis Soestdijk kleurt oranje


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -