Meer Utrechtse melkkoeien in de wei, wel minder lang

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Er staan steeds meer Utrechtse koeien in de wei. Maar ze staan er wel minder lang. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.
Vorig jaar stond 71 procent van de koeien te grazen in de wei, in 2016 was dat nog 65 procent. Het aantal uren dat een koe lustig in de wei kan grazen is ten opzichte van 2013 wel afgenomen van 2105 tot 1840 uur.
De koeien van biologisch melkveehouder Arjan Kool in Hei- en Boeicop hebben geluk. Die staan naar eigen zeggen veel vaker dan het gemiddelde buiten: "Op dit moment lopen onze koeien zelfs buiten. Vanwege het natte weer hebben ze twee weken binnen gestaan, maar nu kan het weer en er is voldoende gras", vertelt hij trots. "Ze eten zichzelf lekker dik en komen dan weer naar binnen."
De koeien van boer Kool worden gemolken.
De koeien van boer Kool worden gemolken. © RTV Utrecht
Het verbaast hem niet dat steeds meer koeien buiten staan: "Zuivelfabrieken belonen het als de koe buiten komt. Maar de koeien lopen wel kort buiten. Ze hoeven maar 720 uur per jaar buiten te zijn. Ik heb het eens berekend en onze koeien halen de 3300 uur per jaar in de buitenlucht makkelijk", vertelt hij.
Weidekoeien kunnen volgens hem meer melk geven dan koeien die binnen worden gehouden: "In weidegras zitten de hoogste voedingswaarden, zeker als er kruiden tussen staan", legt hij uit. Waarom andere boeren de koeien in de stal houden, weet Kool ook niet. "De cijfers wijzen uit dat de weidegang meer oplevert, maar ja, je moet het wel goed doen."

GOEDE ONTWIKKELING

Ben Apeldoorn van land- en tuinbouworganisatie LTO Noord vindt het een goede ontwikkeling dat steeds meer koeien buiten staan: "80 procent van de bedrijven doet de koeien buiten. De grotere bedrijven houden de koeien vaak nog binnen. Ze hebben de stal zo ingericht dat alles optimaal werkt. Dat doen ze in de winter en gaan daar in de zomer mee door."
Toch ziet hij liever dat de koeien in de wei staan: "Dat is een mooi gezicht. Het is goed voor de koe, goed voor de boer en goed voor de biodiversiteit. Daarnaast is het voor de ammoniakemissie ook goed als de koe veel buiten is."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.