Onbegrip over New York-trip door team van noodlijdende bibliotheek

UTRECHTSE HEUVELRUG - In de gemeente Utrechtse Heuvelrug is ophef ontstaan over een werkbezoek van bibliotheekmanagers aan New York. Wethouder Waaldijk bevestigt berichtgeving van het AD daarover. De directeur en twee managers hebben begin oktober het vliegtuig gepakt voor een bezoek van vijf dagen.
Wethouder Waaldijk noemt de reis naar de VS in de krant ongelukkig, omdat de gemeente in financieel zwaar weer verkeert. Een bezuiniging van de gemeente op de regiobibliotheek Zuid Oost Utrecht van ruim een ton is nog altijd niet van de baan.

THE BRONX

Volgens bibliotheekdirecteur Wolterbeek was de trip beslist geen snoepreisje. Op het programma stond een bezoek aan een buurthuis en een bibliotheek in The Bronx. In dat stadsdeel zouden ze ver zijn met aanpak van laaggeletterdheid, een aanpak waar De Utrechtse Heuvelrug van kan leren.
Over de kosten van de reis zegt Wolterbeek dat de helft van het bedrag uit eigen zak is betaald. Het resterende bedrag komt uit een potje voor scholing voor managers. En omdat een van de managers na 47 jaar afscheid nam op die reis, is er ook gebruik gemaakt van een afscheidsregeling voor medewerkers die met pensioen gaan. Hoeveel geld er verder is gespendeerd, wil Wolterbeek niet zeggen.

BELASTINGGELD

Meerdere raadsleden in Utrechtse Heuvelrug willen wel graag weten wat de reis gekost heeft. En als de bibliotheek dat antwoord niet geeft, dan moet de wethouder dat doen, zegt VVD-raadslid Judith van Roy. "Ik wil weten hoeveel belastinggeld dit heeft gekost. Maar los van de dreigende bezuinigingen denk ik niet dat er veel bedrijven zijn die met een paar mensen naar New York vliegen voor een studiereis."
Van Roy zet ook wat vraagtekens bij het doel van de reis: "Ik denk niet dat de problemen met laaggeletterdheid in The Bronx zich nou zo goed laten vergelijken met de situatie in de gemeente Utrechtse Heuvelrug."
Bilbiotheekdirecteur Wolterbeek zou niet volledig verrast zijn door de ontstane commotie. Er is overwogen om de trip af te zeggen, maar de reis was al geboekt en kon niet meer worden geannuleerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.