OM: overval op eetcafé Baarn was toneelstukje, medewerker zat in complot

© Caspar Huurdeman
BAARN - De gewapende overval op eetcafé De Petershof in Baarn, vorig jaar augustus, was een toneelstukje. De overvallen cafémedewerker zat volgens het Openbaar Ministerie in het complot. Dat bleek vandaag tijdens de rechtszitting tegen vier mannen uit Baarn die worden verdacht van betrokkenheid bij de zaak.
Een van de verdachten werkte bij het café aan de Eemnesserweg. Omdat de overvallers direct naar de kluis gingen, vermoedde de politie al snel dat de medewerker in het complot zou kunnen zitten.Volgens het OM was er geen sprake van een gewelddadige roofoverval, maar van "diefstal in vereniging" van 3000 euro en een partij sigaretten. De strafeisen tegen de vier vallen daarom ook lager uit dan anders het geval zou zijn geweest.

BEWAKINGSBEELDEN

Op beelden van bewakingscamera's binnen en buiten de zaak is te zien hoe twee mannen kort voor middernacht de betreffende medewerker aanvallen, als hij een bord van het terras naar binnen wil halen. Hij wordt bedreigd met een vuurwapen en een koevoet en opgesloten op het toilet. De overvallers pakten zijn telefoon af, haalden geld uit de kassa en gingen ervandoor met de kluis en de sigarettenvoorraad.
In het opsporingsprogramma Bureau Hengeveld van RTV Utrecht werden drie maanden later haarscherpe beelden van de overval getoond. Dat leverde veel tips en herkenningen van kijkers op. Door de verdachten die de politie toen al in beeld had, werd onderling druk gebeld over de uitzending.

VERDACHT PERSONEELSLID

De 22-jarige Marnik van der Z. was de medewerker die werd overvallen. Hij ontkent alle beschuldigingen. Kort voor de overval belde hij met medeverdachte Messi D., maar dat zou niet zijn geweest om een seintje te geven. Er zou echter bewijs zijn dat hij bij het plan betrokken was en anderen had verteld dat zijn werkgever de kluis al een tijd niet had geleegd. Het OM eist 9 maanden cel tegen de medewerker, waarvan drie maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.
De medewerker vertelde zijn broer en vriendin dat hij vermoedde dat de daders bekenden van hem waren. Hij zou dat destijds niet tegen de politie hebben gezegd, omdat hij bang was dat het gevolgen voor zijn familie zou hebben. Ook zweeg hij over een anonieme afpersings-sms die hij net als zijn medeverdachten had ontvangen. De verzender dreigde de politie te tippen als er niet werd betaald.
Volgens het OM kwamen de sms'jes van een man die aanvankelijk mee zou doen aan het overvalplan, maar uiteindelijk werd gepasseerd ten gunste van Brian S. Dat zou verklaren waarom hij alle oorspronkelijke betrokkenen zou hebben geprobeerd af te persen, onder wie de cafémedewerker.

INBREKERSBENDE

De jongste van de vier verdachten, de destijds 17-jaar oude Brian S., was volgens het OM een van de twee mannen die de nepoverval uitvoerden. De officier van justitie eist 4 maanden jeugddetentie tegen hem. Brian werd eerder dit jaar al veroordeeld tot 20 maanden jeugddetentie, omdat hij een belangrijke rol speelde binnen de beruchte Baarnse tandenstokerinbrekersbende.
De 26-jarige Hassan H. zou de andere overvaller zijn geweest. Tegen H. eist het OM 9 maanden cel, waarvan 3 voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Zijn moeder, zus, broer en vriendin identificeerden hem na het zien van de beelden. Ook afgetapte telefoongesprekken en sms'jes met andere verdachten zouden bewijs tegen hem bevatten. Opmerkelijk is dat door meerdere kijkers van Bureau Hengeveld ook Hassans jongere broer als overvaller werd herkend.
De 23-jarige Messi D. vervoerde de 'overvallers' volgens het OM in zijn knalrode Nissan Micra. Hij zou ook op de uitkijk hebben gestaan. D. ontkent net als zijn medeverdachten iets met de overval te maken te hebben. Zijn auto zou hij die avond hebben uitgeleend. Aan wie de auto was uitgeleend is hij vergeten. De aanklager gelooft daar niets van. Hij eist tegen D. 6 maanden cel, waarvan 2 voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar.

ONDER DRUK GEZET

Volgens de verdediging heeft het OM onvoldoende bewijs tegen de verdachten. De advocaten vroegen daarom om vrijspraak voor hun cliënten. De cafémedewerker zei in de rechtszaal dat hij door zijn oud-werkgever zwaar onder druk is gezet om een bekennende verklaring af te leggen, toen hij bij de politie als verdachte in beeld kwam. Hij zou zelfs zijn bedreigd.
De vermeende bedreiging kwam in de rechtszaal verder niet aan de orde. De eigenaar van De Petershof zegt in totaal ruim 10.000 euro schade te hebben geleden door de overval. Hij wil dat de verdachten dit vergoeden. Het OM steunt hem daarin. Ook vroeg de officier aan de rechtbank om de verdachten te verbieden om zich in De Petershof te vertonen
De rechtbank neemt ruim de tijd voor de uitspraak. Die staat gepland op dinsdag 17 december.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.