RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Schaakwijk in verzet tegen verplaatsen buslijn 4


UTRECHT - Bewoners uit het Utrechtse Zuilen zijn boos op de provincie. Buslijn 4 rijdt binnenkort over een andere route. Bewoners vinden dat ze dan veel te ver moeten lopen.

Nu maakt bus 4 nog een slinger door de Schaakwijk, met een drietal haltes. Maar de provincie heeft besloten dat deze lijn vanaf 15 december rechtuit rijdt over de Prins Bernhardlaan. Een woordvoerder van de provincie legt uit dat er veel voordelen zijn van deze kortere route. "De primaire reden is dat deze route sneller is, die samen met versnellingen elders frequentieverhoging mogelijk maakt."

Tekst gaat verder onder de video.

Schaakwijk in verzet tegen buslijn 4


Op dit moment wordt er druk verbouwd op de Prinses Irenelaan, de oorspronkelijke route van Lijn 4. En die verbouwing is ook een reden om de bus er niet meer doorheen te laten lopen, aldus de provincie: "Een bijkomende reden voor de nieuwe route is dat de Prinses Irenelaan en Pionstraat worden heringericht met als gevolg dat de Prins Bernhardlaan geschikter is voor de grotere en frequentere bussen die gaan rijden. Hierdoor nemen de loopafstanden toe voor de Schaakbuurt. Daar staat tegenover dat de reismogelijkheden op de Prins Bernhardlaan toenemen."

Wat is er mis mee om hier een kleinere bus te laten rijden"
Astrid Hendriksen - actievoerster

Dat vindt Astrid Hendriksen onzin. Zij voert actie tegen de verplaatsing van de lijn. "Wat is er mis mee om hier een kleinere bus te laten rijden die wel over deze weg kan," zegt de bewoonster van de Schaakwijk. "Het wordt geen onbegaanbare weg toch? Ander verkeer, bezorgdiensten etc. moeten immers ook nog de wijk in kunnen, dus waarom geen kleinere bus?"

 Halte van buslijn 4 vervallen. Halte van buslijn 4 vervallen. | Foto: RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel

HARDE ACTIE
Hendriksen heeft honderden handtekeningen opgehaald. Die wil ze aan de provincie aanbieden. De provincie, op haar beurt, heeft al aangegeven met de actievoerster in gesprek te willen. Het steekt Hendriksen dat ze op een zo laat tijdstip op de hoogte werden gesteld van de verandering. In wijkberichten over de verbouwing van de Irenelaan was de bushalte nog gewoon ingetekend. Pas onlangs kwam er een wijkbericht over het verplaatsen van de route. Maar toen was de inspraaktermijn al verlopen. Hendriksen voelt zich overvallen.

Eerder al sprak Utrechts wethouder Lot van Hooijdonk uit dat ze het jammer vindt dat de bus niet meer door de Schaakwijk gaat rijden. In een brief aan de gemeenteraad zegt ze: "Ik betreur dat dit besluit is genomen aangezien de gemeente hierover ook klachten van reizigers heeft ontvangen." Naast de handtekeningen zijn andere buurtbewoners bezig met het voorbereiden van andere acties, het onderwerp leeft heel erg in de buurt. Iedereen heeft er een mening over, en de meesten vinden het belachelijk dat de lijn verdwijnt. Het zou het autoverkeer in de wijk alleen maar verder doen toenemen, vrezen ze in de Schaakwijk.

 De route van buslijn 4. De route van buslijn 4. | Foto: Google maps / RTV Utrecht


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -