RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Onderzoek: geen gezondheidsrisico's biogascentrale Bunschoten

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De lucht die biogascentrale A. Van de Groep en Zonen B.V. in Bunschoten uitstoot is niet slecht voor de volksgezondheid. Dat blijkt uit een vandaag verschenen onderzoeksrapport van de provincie. Wel blijkt dat het bedrijf teveel geurstoffen heeft uitgestoten.

De Omgevingsdienst Regio Arnhem (ODRA), die verantwoordelijk is voor de metingen, vond in juli dat er meer geurstoffen en naftaleen werden uitgestoten dan volgens de vergunning is toegestaan. Hoewel naftaleen in algemene zin een zogenoemde zeer zorgwekkende stof (ZZS) en gevaarlijk voor mens en milieu is, wijzen de metingen van de ODRA uit dat het maximale effect van de stof op leefniveau nihil is en daarmee geen negatief effect heeft op de volksgezondheid.

"We zijn natuurlijk blij met deze uitslag, maar hadden het ook wel verwacht", reageert adviseur van het bedrijf Joost de Jongh tegenover RTV Utrecht.

STANKOVERLAST
In de tussentijd heeft Van de Groep en Zonen maatregelen genomen door het koolstoffilter te vervangen en het vergistingsproces in een afgedekte ruimte te laten plaatsvinden. Hier zegt de provincie extra op te blijven handhaven, omdat er tijdens de metingen wel een te grote hoeveelheid geur en naftaleen werd uitgestoten dan volgens de vergunningen is toegestaan.

Het onderzoek startte in juli nadat inwoners van de gemeente Bunschoten een grote hoeveelheid klachten hadden ingediend. Zij ervaren al lange tijd stankoverlast en gaven tijdens een informatiebijeenkomst in maart aan dat ze bezorgd waren over de veiligheids- en gezondheidsrisico's. Daarop besloot de provincie een gezondheidsonderzoek te starten.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -