RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Minder politie bij FC Utrecht en politiebureaus dicht door tekort aan agenten

UTRECHT - Vanwege een tekort aan agenten is er mogelijk minder politie beschikbaar voor wedstrijden van FC Utrecht. Ook sluiten er in het weekend twee politiebureaus, in Kanaleneiland en Overvecht, en worden vaker gemeentelijke boa's ingezet.

De Utrechtse burgemeester kondigt deze en nog enkele andere maatregelen aan in een brief aan de gemeenteraad. Hij schrijft daarin dat de capaciteit van de politie in de stad onder druk staat. De politie moet alle zeilen bijzetten om de roosters gevuld te krijgen, zeker nu er extra agenten zijn ingezet bij de beveiliging van personen na de moord op advocaat Derk Wiersum. Hoe lang dat nog nodig is, is onbekend, schrijft de burgemeester, maar "het effect laat zich voelen".

KEUZES
Op korte termijn moeten daarom keuzes worden gemaakt. De burgemeester stelt nu voor om de openingstijden van twee bureaus, in Kanaleneiland en Overvecht, terug te brengen. Die moeten in het weekend dicht. Het hoofdbureau Paardenveld in de binnenstad blijft wel constant open, net als afgelopen zomer, toen ook al op deze manier gewerkt werd.

Verder wordt het zogenoemde flexteam tijdelijk gehalveerd en worden de politiediensten in het uitgaansgebied "meer gericht ingezet". In de praktijk betekent het dat er minder diensten zijn, die vooral in het rooster zullen staan op tijden dat er problemen kunnen worden verwacht.

De burgemeester wil verder onderzoeken of buitengewoon opsporingsambtenaren, boa's, vaker ingezet kunnen worden én of de politie-inzet "in het kader van evenementen en betaald voetbal verder verminderd kan worden".

BEPERKT
Volgens Van Zanen gaat het om maatregelen voor beperkte duur, "met als belangrijkste doel de druk op de basisteams binnen de gemeente Utrecht niet verder te laten toenemen, zodat politiemensen op een veilige en verantwoorde wijze hun werk kunnen blijven doen".

De problemen spelen volgens Van Zanen niet alleen in de stad Utrecht, maar in de hele regio Midden-Nederland. De politie-eenheid Midden-Nederland is daarom een intern projectteam gestart, waarin wordt onderzocht hoe scherpere keuzes kunnen worden gemaakt in de verdeling van de beschikbare capaciteit.

BEGRIP
Sander van Waveren van oppositiepartij CDA in de Utrechtse gemeenteraad heeft begrip voor de maatregelen. "We zien al een tijd dat de politiecapaciteit krap is en dat de zware criminaliteit natuurlijk aangepakt moet worden. Incidenten moeten snel afgehandeld worden en dan is ergens de capaciteit eindig, en kunnen er andere dingen niet. Maar het is wel een teken van hoe erg het water aan de lippen staat van de politie."

KAMER
Voor de inzet van boa's is inmiddels steun in de Tweede Kamer. Daar is een motie aangenomen die de regering verzoekt om samen met Utrecht te kijken naar de mogelijkheden. Er moet worden bekeken of er geëxperimenteerd kan worden met het uitbreiden van het takenpakket van boa's bij de verkeershandhaving.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -