RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Nederlanders gemiddeld weer groter, Utrechters op de vierde plek

PROVINCIE UTRECHT - Nederlanders zijn de afgelopen decennia nog langer geworden. Mannen groeiden sinds 1981 gemiddeld 3,8 centimeter en vrouwen werden 1,5 centimeter langer, zo berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de noordelijke provincies zijn ze het langst, Utrecht staat op de vierde plek.

De gemiddelde lengtes van volwassen mannen en vrouwen (19 jaar of ouder) verschilt per provincie, schrijft het CBS. Limburg wijkt daarbij het meest af: zowel Limburgse mannen als vrouwen zijn het kortst. Boven de rivieren zijn de verschillen niet zo groot, maar ligt de gemiddelde lengte bij zowel mannen als vrouwen meestal net boven het landelijke gemiddelde. De langste mensen wonen in Friesland en Groningen, en daarna volgen Drenthe en Utrecht.

COMBINATIE
Volgens de Utrechtse jeugdarts Rosanne van der Lugt is de groei goed te verklaren. Het is volgens haar een combinatie tussen genen en omgevingsfactoren: "Je moet dan denken aan voeding, de gezondheidszorg, maar bijvoorbeeldook de opvoeding thuis. Als je een liefdevolle opvoeding krijgt, dan groei je beter."

GEWICHT
Mannen van 20 jaar of ouder waren in 2018 gemiddeld 1,81 meter, vrouwen 1,67 meter. De lengtetoename vond vooral plaats in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw en daarna zwakte de toename iets af. Het gewicht neemt nog wel steeds fors toe, ook in de laatste twintig jaar.

Vooral bij vrouwen is in die periode het gewicht gemiddeld wel toegenomen en de lengte eigenlijk niet. De man kwam sinds 1981 gemiddeld bijna 2,3 kilogram aan, vrouwen tikten met 4,7 kilogram ruim het dubbele aan op de weegschaal.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -