Coalitiepartijen Zeist gaan tegen wethouder in: verkeersplan in centrum moet worden teruggedraaid

Bewoners demonstreerden eerder dit jaar al tegen de maatregelen
Bewoners demonstreerden eerder dit jaar al tegen de maatregelen © RTV Utrecht / Peter Huting
ZEIST - De vier coalitiepartijen in Zeist willen dat een paar belangrijke verkeersmaatregelen in het centrum zo snel mogelijk worden teruggedraaid. Daartoe dienden ze gisteravond gezamenlijk een amendement in bij de evaluatie van de zogeheten Centrumvisie.
Zeist nam de afgelopen jaren het centrum flink onderhanden. Sluitstuk van de herontwikkeling was een reeks verkeersbesluiten waardoor het centrum autoluw werd. Het achterliggende idee was dat het gebied daardoor aantrekkelijker zou worden voor het winkelende publiek.

KLANTEN WEG

Al snel klaagden meerdere ondernemers dat door die maatregelen juist veel klanten wegbleven. Bewoners organiseerden zelfs een demonstratie. De partijen in de coalitie hielden tot nu toe vol dat eerst de evaluatie van de Centrumvisie moest worden afgewacht voordat nieuwe besluiten konden worden genomen. De afgelopen maanden onderzocht adviesbureau Enneüs de genomen maatregelen, waarna deze maand een lijvig rapport werd gepubliceerd.
Op basis hiervan kwam wethouder Laura Hoogstraten met een raadsvoorstel, waar dinsdagavond over werd gedebatteerd. In het voorstel schreef de wethouder dat ze de huidige verkeersbesluiten wilde handhaven. Onder meer het eenrichtingsverkeer op de Korte Steynlaan zou daarmee permanent worden.

AMENDEMENT

De vier coalitiepartijen VVD, GroenLinks, ChristenUnie/SGP en CDA dienden hierop een amendement in dat rechtstreeks tegen het voorstel van de wethouder inging. De partijen noemen het rapport van Enneüs erg duidelijk.
"De bereikbaarheid van het centrum scoort zeer negatief en onderzoeksbureau Enneüs stelt dan ook dat het hard nodig is dat de bereikbaarheid van het centrum snel verbetert. Een kristalheldere conclusie die ons de raad dwingt om in actie te komen," zegt de VVD dan ook.

KORTE TERMIJN

De partijen willen daarom dat de Korte Steynlaan naar de oude situatie wordt hersteld toen de weg nog voor beide rijrichtingen open was. Ook moet er weer een Noord-Zuid verbinding via de Markt komen. Daarnaast willen de partijen zo snel mogelijk dat automobilisten weer vanaf de Slotlaan via de Jagerlaan naar de Antonlaan kunnen.
De gemeenteraad neemt op 10 december een besluit over de door de coalitiepartijen voorgestelde aanpassingen. Dat lijkt gezien de raadsmeerderheid nu niet meer dan een formaliteit.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.