RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

'Schiphol moet naar zee': basisscholieren debatteren vandaag over ingewikkelde klimaatkwesties

WOERDEN - 'Supermarkten mogen alleen producten van Nederlandse bodem in de aanbieding doen' of 'Schiphol moet naar zee verplaatst worden'. Het zijn stellingen waar volwassenen hun hoofden over breken. Vandaag is het de beurt aan kinderen om over deze ingewikkelde thema's te praten. Scholieren van basisscholen in Harmelen, Montfoort en Woerden gaan over deze stellingen debatteren.

Het is een spannende dag voor kinderen van de Andersenschool en R. de Jagerschool in Woerden, basisschool met de Bijbel Het Kompas in Montfoort en De Notenbalk in Harmelen. Vandaag mogen ze in Het Klooster in Woerden meedoen aan een heus Klimaatdebat, georganiseerd door bibliotheek Het Groene Hart.

"Het is best spannend voor de kinderen, dus ik heb vooral geprobeerd het wedstrijdelement niet teveel te benadrukken", vertelt juf Patricia Nijboer van basisschool De Notenbalk in Harmelen. "Het moet vooral leuk zijn."

NAAR ELKAAR LUISTEREN

De kinderen debatteren over vier verschillende stellingen. Hoewel ze die goed hebben voorbereid, is het nog best lastig voor ze. "Ze kunnen zowel voor- als tegenstander zijn, dat horen ze pas op het moment dat ze op het podium staan. Ze zijn op deze leeftijd natuurlijk nog niet heel erg politiek actief", legt juf Patricia uit.

"Wat het vooral lastig voor ze maakt is dat ze niet alleen hun eigen argumenten moeten voorbereiden, maar ook goed moeten luisteren naar de argumenten van anderen, zodat ze daar ook weer op kunnen reageren."

De kinderen worden bijgestaan door een ervaren jury. Voorzitter van die jury is wethouder George Becht. Het winnende schoolteam krijgt in december les van burgemeester Molkenboer over debatteren en burgerschap met aansluitend een rondleiding langs de raadszaal.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht