Politiebureaus in gehele provincie sluiten vaker deuren door personeelstekort

© Woerden TV
PROVINCIE UTRECHT - Publiek kan voorlopig minder vaak bij de balie van politiebureaus in de hele provincie terecht. De openingstijden worden namelijk per 1 december flink teruggedrongen. En dat heeft alles te maken met een nijpend personeelstekort.
Agenten die naast hun reguliere politiewerk ook een baliefunctie vervullen, worden nu ingezet op andere plekken waar ze harder nodig zijn. Zo moeten ze de werkdruk van de wijkagenten wat verlichten. Ook is het van belang dat de politie op alle 112-meldingen kan reageren. Daarvoor zijn beschikbare agenten nodig, en die zijn er nu niet.

BEVELIGINGSTAAK

Dat komt doordat sinds de moord op advocaat Derk Wiersum, tientallen agenten verplicht worden ingezet om te beveiligen rond strafzaken. Denk daarbij aan advocaten, officieren van justitie, rechters en gebouwen die nu op de bewaking van de politie rekenen. Dat trekt agenten weg bij hun oorspronkelijke taken waardoor er op lokaal niveau, bovenop de reguliere politiezorgen, een nog groter tekort aan personeel is.
De maatregel van de verkorte openingstijden van bureaus is een tijdelijke pleister op de vele wonden. Ook wordt er landelijk, eenmalig, een bedrag van 110 miljoen euro in de politie gepompt.

EEN DAG IN DE WEEK

De bureaus hebben zelf gemeten op welke tijdstippen het minder druk is op die locatie. Aan de hand daarvan passen ze vanaf volgende maand de openingstijden aan tot in elk geval maart 2020. Dat betekent voor Woudenberg, De Bilt, Bunschoten, Eemnes en Soest dat het politiebureau nog maar één dag in de week open is. In die eerstgenoemde plaats zijn de openingstijden zelfs beperkt tot een middag, de woensdag, van 13.00 tot 17.00 uur.
Op heel veel plekken is het politiebureau in het weekend helemaal niet meer geopend. In Amersfoort is het politiebureau niet meer 24 uur per dag geopend, maar elke dag van 7.00 tot 22.00 uur. Ook in Veenendaal zijn de uren flink teruggeschroefd. Gisteren werd bekend dat er mogelijk minder politie beschikbaar is voor de wedstrijden van FC Utrecht. Ook sluiten er in de Domstad in het weekend twee politiebureaus, in Kanaleneiland en Overvecht, en worden vaker gemeentelijke boa's ingezet.
Volgens de politie zijn er nog steeds veel manieren om in contact te komen. Zo kan online aangifte worden gedaan, kan er nog melding gemaakt worden via de telefoon en is het mogelijk een afspraak te maken met je wijkagent. Uiteraard kunnen bewoners tijdens de openingstijden alsnog de bureaus bezoeken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.