RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Burgemeesters: laat Defensie taken van politie overnemen

PROVINCIE UTRECHT - Drie burgemeesters uit de provincie slaan de handen ineen voor de politie. Morgen presenteren burgemeester Frits Naafs van de Utrechtse Heuvelrug, burgemeester Sjoerd Potters van De Bilt en Gert-Jan Kats van Veenendaal een plan waarin ze structureel meer geld vragen en ook hulp van Defensie. "We zijn bang dat agenten over de kook raken."

Morgen komen burgemeesters uit verschillende regio's bij elkaar voor een algemene vergadering van de Vereniging van Nederlandse gemeenten. Volgens de burgemeesters een goed moment om hun motie in te dienen.

Want de heren maken zich zorgen. Nu agenten in de regio na de dood van advocaat Derk Wiersum verplicht zijn gesteld om advocaten, officieren van justitie, rechters en gebouwen extra te bewaken, kampen lokale politiebureaus met fikse personeelstekorten. Daardoor sluiten die tijdelijk wat vaker de deuren voor publiek om ervoor te zorgen dat agenten in elk geval nog tijdig op 112-meldingen kunnen reageren.

PLEISTERS PLAKKEN
"Het kraakt allemaal wel heel erg", vindt burgemeester Naafs van Utrechtse Heuvelrug. "We snappen wel dat bepaalde keuzes gemaakt worden en daar staan we ook achter. We vinden het niet leuk, maar het is niet anders. Maar er worden nu pleisters geplakt om op korte termijn steeds met een oplossing te komen en het wordt tijd dat er structureel iets gebeurt."

Meer personeel moet er komen, zodat op langere termijn de politiecapaciteit verhoogd kan worden, zegt burgemeester Potters (De Bilt). "We zien op lange termijn tot 2025 in onze regio onderbezetting, dus we willen dat de minister nú geld vrij maakt om een tekort daarna tegen te zijn. Er wordt nu eenmalig geld in het probleem gepompt, maar dat moet structureel."

DEFENSIE
Nog een ander plan van de burgemeesters om het probleem op te lossen: het inzetten van Defensie. Potters: "We willen vragen of Defensie meer ondersteuning kan bieden voor taken die niet perse meteen bij de politie terecht hoeven komen. We willen namelijk gewoon blauw zien op straat, dat hebben we nodig in onze gemeenschap. We denken dat Defensie ook taken kan oppakken om daar voor te zorgen."

Veenendaal doet ook mee en de burgemeesters denken sterk te staan bij de vergadering van aankomende vrijdag. "We denken dat er nog meer gemeentes aansluiten bij onze motie. We vinden het ook belangrijk dat de politie weet dat we achter ze staan. Want natuurlijk moet je soms prioriteiten stellen en maatregelen nemen op korte termijn, maar het houdt een keer op."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -