MRI helpt soms bij opsporen van borstkanker die niet te zien is bij 'gewone' controle

Een radioloog bekijkt röntgenfoto's bij borstkankeronderzoek.
Een radioloog bekijkt röntgenfoto's bij borstkankeronderzoek. © Koen Suyk, ANP
UTRECHT - Een extra MRI-onderzoek kan helpen om bij sommige vrouwen borstkanker op te sporen, ook als die vrouwen al een 'gewone' controle goed hebben doorstaan. Dat is de uitkomst van een groot onderzoek in acht Nederlandse ziekenhuizen, waaronder het UMC Utrecht.
Voor de studie werden de medische dossiers van 4800 vrouwen onder de loep genomen. Zij hadden allemaal erg dicht borstklierweefsel. Dat maakt het moeilijk om bij een röntgenfoto tumoren te ontdekken. Een MRI-scan, waarbij met behulp van magneten en radiogolven een plaatje wordt gemaakt van de binnenkant van een lichaam, blijkt in zulke gevallen uitsluitsel te bieden. Per 1000 vrouwen werd bij zeventien borstkanker aangetroffen. Dat was niet te zien bij de gewone controle.
Carla van Gils van het UMC Utrecht had de leiding over het onderzoek. Volgens haar helpt de MRI om kanker eerder op te sporen: "De studie laat ook zien dat vrouwen na een extra MRI-screening minder vaak te maken kregen met een borstkanker die door klachten of pijn aan het licht kwam. Als borstkanker groot genoeg is om tot klachten te leiden, dan is de prognose gemiddeld genomen slechter."
Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid gaat de Gezondheidsraad, een onafhankelijk wetenschappelijk adviesorgaan, vragen of de MRI-scans voortaan zo moeten worden ingezet. Daar zitten haken en ogen aan: zo is een MRI-scan duurder en belastender voor de patiënt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.