Jarenlange celstraffen voor broers voor miljoenenfraude met zorggeld Dolia

De lunchroom van Dolia op de Vleutenseweg.
De lunchroom van Dolia op de Vleutenseweg. © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - Drie broers die met hun Utrechtse thuiszorgbureau Dolia op grootschalige wijze hebben gefraudeerd met persoonsgebonden budgetten gaan de cel in. Zij kregen straffen van 4 en 3,5 jaar cel opgelegd en mogen zes jaar niet in de zorg werken.
Dolia had een kantoor op de Amsterdamsestraatweg en een lunchroom op de Vleutenseweg in Utrecht. De broers hadden daar een geraffineerd systeem in elkaar gezet om te frauderen met zorggeld in de periode tussen 2014 en 2018. Cliënten deden een beroep op zorg, en vervolgens maakten de broers een valse factuur op. Daarop declareerden ze meer zorg dan daadwerkelijk was geleverd. Ook maakten ze afspraken met cliënten dat ze een deel van het onterecht ontvangen geld zouden delen.
De broers lichtten zo meerdere zorgorganisaties op voor 4,5 miljoen euro. Het geld dat met de zorgfraude werd verdiend, investeerden de broers in een appartementencomplex in Turkije.
De rechtbank vindt dat sprake is van ernstige feiten en veroordeelt twee broers tot 4 jaar cel. Een derde moet 3,5 jaar de cel in omdat zijn rol minder sturend was dan die van de andere twee. Ook moet de thuiszorgorganisatie 295.000 euro boete betalen.

ONDERZOEK GEMEENTE

De zaak krijgt ook nog een staartje voor de mensen die geld hebben gekregen via Dolia. Naar aanleiding van het nieuws van de veroordeling kondigde de gemeente vandaag aan een bestuursrechtelijk onderzoek te starten naar 47 mensen die het afgelopen jaar een PGB ontvingen via de zorgaanbieder.
"Op dit moment is nog niet duidelijk welke rol de budgethouders hebben gespeeld en wat de gevolgen voor hen zijn", aldus de gemeente.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.