Hackers maakten vanuit hotel in Soest bijna half miljoen buit van ING-klanten

© Pixabay
SOEST - Twee computerhackers die begin dit jaar werden aangehouden in een hotelkamer in Soest hebben zeker 450.000 euro buitgemaakt door in te breken in de internetaccounts van klanten van ING. Dat meldde de officier van justitie vandaag in een voorbereidende zitting in de zaak tegen de mannen in de rechtbank in Utrecht.
De 22-jarige Mohibulla A. en de even oude Mustapha T. komen beide uit Hilversum. Ze werden op 24 februari op heterdaad betrapt door een speciaal cybercrime-team van de politie Midden-Nederland. De rechercheurs hadden in het Hilton Hotel in Soestduinen een naastgelegen kamer geboekt. Later werden op andere plaatsen nog twee verdachten aangehouden.

COMPUTERVREDEBREUK

Volgens het Openbaar Ministerie hebben A. en T. tussen 2017 en 2019 ingebroken in de computers van 62 rekeninghouders. Daarbij zouden zij in totaal bijna een half miljoen euro hebben buitgemaakt en witgewassen. In ruim 20 gevallen ging het om oplichting via zogenoemde phishing-mails. In ruim 30 andere gevallen werd op illegale wijze geld van een rekening op een andere rekening gestort.
In het hotel in Soestduinen waar de verdachten geregeld een kamer boekten, hadden ze niets in de gaten van de praktijken van de verdachten. Een van de advocaten merkte op dat ze bij de receptie dachten dat het om romantische afspraakjes ging. De verdediging wil daarom nog hotelmedewerkers als getuige horen.

LANG ONDERZOEK

De verdediging stelt dat de verdachten niet de hoofdschuldigen waren in de zaak. Achter de schermen zou volgens een van de advocaten een 'grote jongen' met de cybernaam Phaestos aan de touwtjes hebben getrokken. Daar lijkt het OM echter geen aanwijzingen voor te hebben.
Aan de zaak is lang onderzoek door politie en justitie voorafgegaan. Volgens het OM is het dossier nu klaar. De verdediging krijgt van de rechtbank nog de gelegenheid om een aantal getuigen te horen, onder wie de medeverdachten die nu nog niet worden vervolgd. De inhoudelijke behandeling is gepland op 28 mei. De rechtbank trekt daar dan een hele dag voor uit.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.