Utrechtse Milieuzone wordt nog strenger

© RVO (Bewerking door RTV Utrecht)
UTRECHT - Veel meer oude diesels mogen straks de stad Utrecht niet meer in, de eisen voor de milieuzone worden aangescherpt. Tot nu mogen alleen diesels van na 2001 het centrum van de stad in rijden. Vanaf 2020 geldt niet langer het productiejaar van de auto, maar is de milieuklasse leidend.
Tot op heden kent Nederland een lappendeken aan milieuzones, diverse gemeentes hebben hun eigen regels. Dat was een doorn in het oog van de regering. Daarom is er nu een landelijke regeling die voor alle milieuzones gaat gelden. Gemeentes krijgen de keuze tussen een groene en een gele zone. De groene zone geldt voor diesels met een zogenoemde euro-norm van 4 en hoger. De gele norm geldt voor euro 3 en hoger. Hoe hoger de norm, hoe schoner de diesel.

GEEL OF GROEN

De gele zone is alleen mogelijk voor busjes en personenauto's op diesel. Voor vrachtwagens blijft de norm dat ze moeten voldoen aan euro 4 of hoger. Of Utrecht kiest voor de groene of de gele zone is nog niet bekend. Diesels met euro 3 werden geproduceerd tussen 2001 en 2006. De strengere norm euro 4 gold tussen 2006 en 2011. In beide gevallen zijn er dus veel meer diesels die straks Utrecht niet meer in mogen.
De nieuwe regeling gaat landelijk op 1 januari in. Maar gemeentes krijgen extra tijd om de regels van kracht te laten worden, als ze er over een maand nog niet klaar voor zijn. Uiterlijk oktober volgend jaar moet de strengere milieuzone in Utrecht een feit zijn. Bij de gemeente Utrecht is nog niet bekend wanneer ze de nieuwe zone van kracht willen laten worden. Ook kan de gemeente niet aangeven hoeveel Utrechters gedupeerd worden door de strengere regels. De gemeente Amsterdam lanceerde al een opkoopregeling, of die er ook in Utrecht komt is niet bekend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.