Celstraf voor man die doorreed na dodelijk ongeluk Renswoude

© ASmedia
RENSWOUDE/VEENENDAAL - Een automobilist uit Scherpenzeel die begin dit jaar een vrouw aanreed op een zebrapad in Renswoude is veroordeeld tot vijftien maanden celstraf, waarvan vijf maanden voorwaardelijk. De 76-jarige vrouw overleed anderhalve week later aan haar verwondingen.
Naast de celstraf, komt de man ook onder toezicht van de reclassering en mag hij ruim vier jaar niet meer achter het stuur zitten. Volgens de rechter was het niet zo dat hij 'even' een momentje niet goed oplette, maar reed hij aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend. Ook was de man al eens eerder veroordeeld voor rijden onder invloed.

UIT DE KROEG

Het was donker en het regende toen de 26-jarige R. van den B. in februari door de Dorpsstraat in Renswoude reed. Hij had met vrienden in een kroeg in Veenendaal gezeten en volgens de barkeeper was er flink wat bier gedronken. De verdachte zegt zelf dat hij niet veel gedronken had: 3 tot 5 flesjes, verspreid over een aantal uren.
Volgens getuigen toeterde hij ongeduldig toen hij rond 20.00 uur 's avonds bij een zebrapad in Renswoude moest wachten voor een overstekend gezin. Daarna gaf hij meteen gas en reed zonder te remmen een tweede zebrapad op, waar net de 76-jarige vrouw overstak.
Zij werd zo hard geraakt dat ze door de lucht vloog en meters verderop terechtkwam. De vrouw liep in haar hele lichaam botbreuken op en had hersenletsel, waar ze later aan overleed. Haar bril werd later teruggevonden onder de bestuurdersstoel van de auto van de man uit Scherpenzeel.

DOORGEREDEN MET KAPOTTE RUIT

Ondanks dat de voorruit zo erg beschadigd was dat je er niet meer doorheen kon kijken, reed de bestuurder vrijwel direct door. Twee vrienden die dronken bij hem in de auto zaten, waren wakker geschrokken van de klap, maar probeerden hun vriend niet te laten stoppen of omkeren. Volgens de verdachte wist hij niet of hij een paaltje of een mens had geraakt.
Na het ongeluk reed hij niet naar huis, maar naar het transportbedrijf waar hij werkte. Daar verborg hij de auto. Op zijn telefoon zocht hij naar zaken als alcohol in bloed, camera's in de Dorpsstraat en de straf voor doorrijden na een ongeluk. Pas 17 dagen later meldde hij zich op het politiebureau, na een getuigenoproep bij RTV Utrecht.

SPOREN VERNIETIGEN

Dat de man doorreed, wordt hem zwaar aangerekend door de rechtbank. Hij wilde daarnaast zijn auto laten slopen om sporen te vernietigen. Dat de man zich uiteindelijk toch meldde, had volgens de rechtbank niet met wroeging te maken, maar met het feit dat de vrienden wisten dat er naar ze gezocht werd.
De dochter van de overleden vrouw beschreef eerder in de rechtbank hoe ze kort na het ongeluk haar moeder op straat zag liggen. Zij haalde hard uit naar de verdachte en zei dat het voor spijt te laat is. De dochter wil daarnaast dat de man zijn huis in Scherpenzeel verkoopt en uit het dorp vertrek: hij woont namelijk bij haar om de hoek.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.