Huilende nabestaanden horen celstraf eisen tegen man die Ayoub (16) doodreed in Overvecht

© Frank Geurtsen Photography
UTRECHT - De 40-jarige Utrechter die begin vorig jaar in de Utrechtse wijk Overvecht een jongen op een scooter doodreed, hangt een gevangenisstraf boven het hoofd. Het Openbaar Ministerie eiste vanmiddag vijftien maanden celstraf, waarvan vijf maanden voorwaardelijk.
De man reed vorig jaar eind februari met zijn gezin van winkelcentrum Overvecht naar huis. Op de Einsteindreef zag hij het verkeerslicht richting het Henri Dunantplein op oranje springen. In plaats van af te remmen, gaf hij gas en reed om zijn remmende voorganger heen de kruising op. Daar knalde hij op de 16-jarige Ayoub die groen licht had en net met zijn scooter overstak. Door de klap verloor de jongen het bewustzijn. Hij overleed korte tijd later.
Volgens de Utrechter zag hij niet dat het licht op rood was gegaan en heeft hij het slachtoffer nooit gezien. Het Openbaar Ministerie spreekt van asociaal rijgedrag en vindt dat hij zeer onvoorzichtig en onoplettend reed. Uit een analyse van de politie blijkt dat zijn snelheid 79 tot 93 kilometer per uur was, terwijl daar maximaal 50 is toegestaan.
De man kon vandaag geen verklaring geven voor zijn rijgedrag. Hij was vlak voor het ongeluk in gesprek met zijn zoon en zegt dat hij kennelijk niet goed oplette.
De officier van justitie vroeg zich hardop af welke straf geschikt zou zijn, omdat de man hardleers is gebleken. In september 2017 kreeg de man als een boete en voorwaardelijke rijontzegging voor te hard rijden. Daarna werd hij nog meerdere keren beboet. Ten tijde van het ongeluk zat hij nog in zijn proeftijd en ook ná het dodelijke ongeluk in Overvecht ging hij opnieuw de fout in.
De dood van Ayoub is een onvoorstelbaar groot verlies voor de familie. Eerder kwam ook al een broer van hem om het leven bij een verkeersongeluk. De vader van Ayoub vertelde in tranen hoe hun wereld in elkaar is gestort. Geestelijk en lichamelijk zijn ze niet meer in orde. Ook hun dochter lijdt onder wat er is gebeurd en kan zich niet meer concentreren op school.
De nabestaanden van Ayoub zeiden in de rechtbank dat ze vinden dat de man een onvoorwaardelijke gevangenisstraf moet krijgen. Ze aanvaarden zijn excuses niet, omdat ze vinden dat de man zich klakkeloos en onverschillig opstelt. Ze zijn vreselijk boos over het roekeloze rijgedrag van de man.
De advocaat van de Utrechter betoogde dat de man wel degelijk schuldbewust is en pleitte voor 240 uur taakstraf en een jaar rijontzegging. De officier van justitie is het daar niet mee eens en vindt dat de samenleving tegen de man beschermd moet worden. De rechter zal over twee weken uitspraak doen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.