Grapperhaus: militairen worden nog niet ingezet voor politiewerk

© Defensie
UTRECHTSE HEUVELRUG - Voorlopig moeten er nog geen militairen worden ingezet voor politiewerk. Dat vindt justitieminister Ferd Grapperhaus. Volgens de minister moeten de personeelstekorten eerst op een andere manier aangepakt worden. "We moeten politietaken wel politietaken laten."
Grapperhaus reageert daarmee op de plannen van de burgemeesters van De Bilt, Utrechtse Heuvelrug en Veenendaal. Zij dienen vandaag bij de algemene vergadering van de Vereniging van Nederlandse gemeenten een plan in om Defensie taken van de politie over te laten nemen. Grapperhaus ziet dus voorlopig niets in dit plan.
Gemeenten met een gebrek aan agenten kunnen volgens de minister "een extra beroep" doen op de landelijke eenheid. Daarnaast kunnen politiemensen worden overgeheveld uit andere plaatsen, en kan de politie mensen zonder politieopleiding inzetten voor werk waarbij scholing niet nodig is.
Grapperhaus ziet hierin een voorlopige oplossing voor het politietekort. "Daar moeten we mee beginnen, dan kunnen we altijd nog zien of er wellicht een noodgreep nodig is. Maar zover ben ik nog niet."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.