Wethouder Oudewater: "Schrap verplicht melden bij Veilig Thuis"

© RTV Utrecht / Annet Schut
OUDEWATER/WOERDEN - Om de wachtlijsten in de jeugdzorg op te lossen zou het niet langer verplicht moeten zijn om 'zorgen' bij Veilig Thuis te melden. Professionals die met kinderen werken en de politie moeten nu verplicht een melding doen bij Veilig Thuis als ze zorgen hebben over de veiligheid van een kind. Die verplichting moet vervallen. Dat stelt wethouder Bob Duindam van Oudewater. Zijn mening wordt gedeeld door wethouders van andere gemeentes.
Duindam denkt dat de problemen in de jeugdzorgketen voor een groot deel zijn te wijten aan de verplichte meldcode, die op 1 januari van dit jaar verder is aangescherpt. "De definitie van kindermishandeling is zo breed geworden, dat 80% van alle meldingen bij Veilig Thuis niet gaan over lichamelijk of seksueel geweld, maar over 'zorgen'," schrijft de wethouder in een discussiestuk. "Het aantal kinderen met een maatregel van kinderbescherming is op dit moment pakweg twee maal zo hoog als in de jaren 80."
Om de wachtlijsten en de werkdruk bij de jeugdbeschermingsinstanties te verminderen moet deze wettelijke 'meldplicht' worden geschrapt.
Bob Duindam (VVD/D66) - Wethouder Jeugd Oudewater
Volgens de Oudewaterse wethouder is er een direct verband tussen de aangescherpte meldcode en de wachtlijsten. "Nu moeten alle beroepskrachten ieder veiligheidsrisico melden bij Veilig Thuis. Veilig Thuis moet vervolgens 'zicht op veiligheid' houden en moet werken als een 'radar' voor al deze kinderen. Dit is een onmogelijke opgave." En daarom pleit hij voor het afschaffen van de meldcode: "Om de wachtlijsten en de werkdruk bij de jeugdbeschermingsinstanties te verminderen moet deze wettelijke 'meldplicht' worden geschrapt."

ERNSTIGE GEVALLEN

De wethouder is van mening dat veel te veel relatief onbenullige zaken terecht komen bij Veilig Thuis. Die relatief lichte probleemgevallen moeten op een andere plek opgelost worden. "Veilig Thuis en de jeugdbescherming zijn er dan (weer) voor de veel kleinere groep ernstige gevallen waar hulp in de eigen omgeving niet binnen komt of onmogelijk is."
De vraag is wel of alle meldingen bij Veilig Thuis binnen moeten komen.
Arjan Noorthoek (CDA) - Wethouder Jeugd Woerden
De Woerdense wethouder Arjan Noorthoek is het daarmee eens. "Ik vind het belangrijk dat er vroegtijdig wordt gesignaleerd en waar nodig gemeld. De vraag is wel of alle meldingen bij Veilig Thuis binnen moeten komen of dat veel meldingen binnen de lokale teams opgevangen kunnen worden, zodat Veilig Thuis meer tijd overhoudt voor de ernstige situaties. Dat is naar mijn mening de kern van het probleem."
De visie van wethouder Duindam krijgt verder steun van zijn collega uit Montfoort. Wethouder Hetty Veneklaas, van gemeente Stichtse Vecht deelt de analyse van haar collega's, maar wil de verplichte meldcode niet direct afschaffen. "Ik wil de nuance aanbrengen dat veel afhangt van de manier waarop de verbeterde Meldcode wordt toegepast. Als een melding kan worden opgelost door lichte zorg dichtbij huis, bijvoorbeeld door een wijkteam, dan heeft dat de voorkeur. Als het nodig blijkt moet natuurlijk zwaardere hulpverlening worden ingezet."

HULP VERLENEN

Duindam is niet bang dat de jeugdzorg in kwaliteit er op achteruit gaat bij het verdwijnen van de verplichte meldcode, er zal juist meer ruimte ontstaan om hulp te bieden. "Er gaat steeds meer geld - en er gaan steeds meer goede professionals - naar instanties die onderzoek doen, 'regie' voeren en 'monitoren', maar geen hulp verlenen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.