Beveiligingscamera's IJsselstein vaker live bekeken, onder meer met Oud en Nieuw

© RTV Utrecht
IJSSELSTEIN - Op initiatief van de VVD gaan medewerkers van IJsselstein vaker meekijken met beeld van beveiligingscamera's. Niet alleen op voorspelbare momenten maar ook meer preventief en onverwacht. Inwoners in IJsselstein moeten zich door deze maatregel veiliger voelen.
Begin van het jaar stond de veiligheid in IJsselstein hoog op de agenda. Vooral de Randdijk tussen Nieuwegein en IJsselstein moest veiliger worden. Een aantal gewelddadige incidenten op de fietsroute zorgde voor een onveilig gevoel bij inwoners. In de nacht van Oud en Nieuw werd daar een 19-jarige jongen op de Randdijk meerdere keren gestoken met een mes.
In februari sprak ook burgemeester Domburg zich uit over de Randdijk waar sinds 2014 jaarlijks gemiddeld drie incidenten plaatsvinden. Toen werd in de raadsvergadering gesproken over betere verlichting en het snoeien van het groen rond de weg. Deze maatregelen zijn inmiddels ook genomen.

LIVE BEKIJKEN

Gemiddeld voelt één op de vijf IJsselsteiners zich volgens onderzoek van de gemeente soms tot vaak onveilig. In de stad hangen ongeveer vijftien vaste camera's en een aantal mobiele camera's. "Bij het live bekijken van de beelden kunnen incidenten direct in de kiem worden gesmoord" zegt Bas van der Horst, raadslid van de VVD. En daarom zal volgens van der Horst door deze maatregel het gevoel van veiligheid worden vergroot.
"Bij vaste stapavonden, bij grootschalige evenementen in de stad zal iemand meekijken met de camera's in de stad" vertelt het VVD-raadslid. Daarnaast zal ook op onverwachte momenten worden gekeken. "Als bekend is wanneer er live gekeken gaat worden, dan maken mensen daar misschien gebruik van" aldus van der Horst.
De kosten van deze maatregel zijn 60.000 euro per jaar. "De camera's hadden we al maar het team stadstoezicht moet worden uitgebreid. Want dat er iemand nodig is om de beelden live mee te kijken, moet niet ten koste gaan van het toezicht op straat."

OUD EN NIEUW

Bas van der Horst denkt ook dat deze maatregel kan helpen om komende jaarwisseling beter te laten verlopen. Afgelopen jaar waren er incidenten in IJsselstein waarbij ook vuurwerk naar hulpverleners is afgestoken. De schade was 30.000 euro op die avond.
Volgende week zal hij tijdens de raadsvergadering aan de burgemeester vragen welke maatregelen nog meer genomen worden voor komende jaarwisseling. "Ik hoop dat ik hoor dat er meer toezicht is op straat en dat er bijvoorbeeld gebiedsontzeggingen worden gedaan bij mensen die vorig jaar vuurwerk naar de brandweer hebben afgestoken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.