Provincie steekt 4,5 miljoen in verbetering van achterstandswijken

© Provincie Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Vier Utrechtse gemeentes gaan samenwerken met de provincie om een aantal achterstandswijken aan te pakken. Daarvoor stelt de provincie 4,5 miljoen euro beschikbaar. Gemeentes dragen zelf ook geld bij. Er wordt gekeken naar wat een wijk nodig heeft op onder meer het gebied van leefbaarheid, mobiliteit en duurzaamheid.
Volgens de provincie gaat het goed met Utrecht, maar ligt in sommige wijken de kwaliteit van leven wat laag. Daar moet verandering in komen, zegt gedeputeerde Rob van Muilekom: "We willen dat iedereen kan meedoen. Een economisch welvarende, sociale, gezonde, veilige en groene leefomgeving is van vitaal belang voor onze inwoners. Dat maakt onze provincie zo aantrekkelijk. Om deze positieve kenmerken ook komende decennia te behouden én te versterken gaan we als regio samen aan de slag."

UITEENLOPENDE AANDACHTSPUNTEN

In Zeist richt de aanpak zich op de wijk Vollenhove. Voor Utrecht is dat Overvecht, in Nieuwegein krijgt de wijk Batau meer aandacht en het Soesterkwartier/Langs Eem en Spoor in Amersfoort wordt ook aangepakt. Er wordt met bewoners, bedrijven en andere betrokkenen besloten welke punten aandacht nodig hebben, en die lopen uiteen.
Zo wordt in Vollenhove in Zeist gewerkt aan een aantal onderwerpen. Er worden buurtagenten ingezet om de veiligheid te vergroten, er komen ontmoetingsplekken en werkplaatsen voor jongeren en er moet meer op sport worden gefocust in de wijk. Een ander doel is dat Vollenhove in 2030 aardgasloos moet zijn.
In het Soesterkwartier in Amersfoort ligt de focus op het verbinden van de wijk nu er nieuwe woningen komen. Momenteel staan er zo'n 5500, maar in de komende tien jaar komen daar nog drieduizend woningen bij. Het Soesterkwartier is deels een oude arbeiderswijk waar veel sociale huurwoningen staan. Ook is er sprake van armoede in de wijk. Het is belangrijk dat de nieuwe en de oude buren straks goed samen met elkaar op kunnen trekken, zegt wethouder Astrid Janssen, die de wijk onder haar hoede heeft.
"Het is super belangrijk dat de veranderingen die de nieuwe buren met zich meebrengen, ook beschikbaar zijn voor de sociale buurtbewoners", zegt Janssen. "Ze moeten niet met de ruggen tegen elkaar aan komen te staan. Daarom focussen we voor deze wijk op de aansluiting tussen de buurten en moeten er meer sociale voorzieningen komen. De kinderen uit de wijk zien we het liefste ook echt in de wijk naar de scholen gaan, dus hoe maken we dat aantrekkelijk? Ook moet er meer aandacht komen voor fietsers en voetgangers. En als laatste moet er meer groen in de wijk komen."

BESTAANDE PLANNEN

Om dat allemaal te bewerkstelligen, werkt de gemeente samen met de buurt en de bedrijven die er gevestigd zijn, zegt Janssen. "We beginnen natuurlijk niet bij nul, want er zijn al heel wat initiatieven die ideeën hebben voor de wijk, zoals 'Noorderwierweg Verbindt'. Bovendien ligt er al het een en ander aan plannen klaar bij de gemeente. Een soort overzichtje, waarbij we echt hebben gekeken naar wat we de komende jaren sowieso al gingen doen. Verder denkt de provincie met ons mee en hoop ik dat we als gemeentes kennis met elkaar gaan delen."
De gemeente steekt zelf ook een geldsom in het hele project. Meer dan de provincie doet, maar een exact bedrag weet Janssen niet. "Want 4,5 miljoen van de provincie is veel geld, maar dan zijn we er nog niet." Een concreet plan ligt er nog niet, maar de komende maanden wordt dat uitgewerkt, zegt Janssen. "Het hele plan is niet in een jaar klaar, maar het begin is er."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.