Black Friday in het verbouwde Bisonspoor: "Korting is altijd goed"

© RTV Utrecht / Elisa van der Vlist
STICHTSE VECHT - Het winkelcentrum Bisonspoor in Maarssen is vernieuwd en morgen is de officiële opening. Toch konden bezoekers vandaag al jagen op koopjes, want ook in Maarssen is Black Friday een fenomeen waar je niet omheen kan.
Voor de ingang van het winkelcentrum hangt een Black Friday poster en op de winkeletalages borden met kortingen. De meeste bezoekers hebben weleens van deze kortingsdag gehoord. "Ik zag al veel advertenties voorbijkomen op YouTube", zegt een jongen die door het winkelcentrum loopt.
Ingang van het winkelcentrum Bisonspoor.
Ingang van het winkelcentrum Bisonspoor. © RTV Utrecht / Elisa van der Vlist
Black Friday is vanuit Amerika over komen waaien naar Nederland en veel winkeliers geven op deze dag kortingen. "Het is een moment waar je strategische aankopen kunt doen", zegt hoogleraar marketing Jeroen de Jong. Winkeliers zijn steeds meer bezig met het creëren van events. Online kun je ook veel kopen dus je moet mensen echt een reden geven om naar je winkel te komen."

SHOPPEN

Een jonge dame loopt in Bisonspoor met twee tassen vol spullen in haar handen. Zij is enthousiast en gaat vandaag extra inkopen doen. "Je wordt toch wel nieuwsgierig als je overal die acties ziet. Korting is altijd goed." Maar niet iedereen komt hier voor de kortingen. "Ik was hier toevallig om even rond te kijken, maar ik ben hier niet voor Black Friday", zegt een andere voorbijganger.
Tegen de muur staat een man die een worst aan het eten is. Hij noemt zichzelf opa Jan en is heel blij met deze dag vol korting. "Ik heb net een bladblazer gekocht met 50% korting, nou dat is nog eens een Black Friday!"
Black Friday borden in Bisonspoor.
Black Friday borden in Bisonspoor. © RTV Utrecht / Elisa van der Vlist

PRIJZEN

Toch is niet altijd alles wat het lijkt en vallen die kortingen nogal tegen. De prijs is dan een paar maanden van tevoren omhoog gegooid en op Black Friday halen laten sommige winkeliers de prijs weer dalen. "Dat wist ik niet", zegt een shoppende vrouw. Opa Jan wist dit wel: "Dat klopt dus ik heb eerst gekeken op internet."
Hoogleraar Jeroen de Jong snapt wel dat winkeliers het niet al te gek kunnen maken. "Echte cadeaus hoef je van een winkelier niet te verwachten, zij moeten ook gewoon rondkomen. De acties die worden gedaan kun je op een bepaalde manier ontleden. Voor een deel is dat oude voorraad die ze weer in de winkel leggen of er worden alleen kortingen op bepaalde items gegeven."
Bezoekers van het winkelcentrum Bisonspoor.
Bezoekers van het winkelcentrum Bisonspoor. © RTV Utrecht / Peter Knieriem

KRITISCH

De Jong raadt aan om jezelf altijd goed voor te bereiden en niet impulsief iets te kopen. "Als je uit bent op koopjes moet je goed kijken en vergelijken, zoals de Amerikanen dat ook doen. En wees kritisch of aanbiedingen echt zo voordelig zijn."
Opa Jan heeft in ieder geval goed onderzoek gedaan naar zijn bladblazer voor de helft van de prijs en gaat straks met een grote glimlach op zijn gezicht naar huis. "Ik ben erg blij met Black Friday, ik heb mezelf op extra worst getrakteerd vandaag!"
Ook in het vernieuwde Bisonspoor Maarssen kun je niet om Black Friday heen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.