Honderd jaar Amersfoortse IJsvereniging: generaties lang passie voor schaatsen

Schaatsende kinderen in Amersfoort in 1930.
Schaatsende kinderen in Amersfoort in 1930. © Amersfoortse IJsvereniging
AMERSFOORT - Het is precies honderd jaar geleden dat de Amersfoortse IJsvereniging werd opgericht. De schaatsvereniging die in het leven werd geroepen door de elite is inmiddels uitgegroeid tot een club voor iedereen met ruim vierhonderd leden. Eerder deze week mocht de vereniging al de Stadsoorkonde van burgermeester Lucas Bolsius in ontvangst nemen.
Het elitaire ging er bij de Amersfoortse IJsvereniging al snel vanaf: de club werd toegankelijk voor iedereen. Behalve voor wedstrijden waren mensen ook welkom recreatief schaatsen. In de beginjaren was dat alleen in de buitenlucht en wanneer er geen ijs lag verplaatste men naar de Vechtsebanen.

ZACHTE WINTERS

De winters zijn niet meer wat ze geweest zijn. Op beken en vijvers ligt nauwelijks nog ijs. "Om de techniek ook in de zomermaanden op pijl te houden kwam er in de jaren negentig een skeelerbaan bij. Deze werd sindsdien ook gebruikt om een 'natuur'ijsbaan te creëren in de wintermaanden", vertelt actief lid en organisator van de festiviteiten dit weekend, Pieter Prins. Als het wel vriest zijn er mensen die ervoor zorgen dat er wel geschaatst kan worden. "Er zijn vrijwilligers die de hele nacht door laagje voor laagje het ijs verdikken om het schaats-klaar te maken."
(De tekst gaat onder de foto verder)
Schaatsers in 1947.
Schaatsers in 1947. © Amersfoortse IJsvereniging

GENERATIES

Met een vereniging die zo lang bestaat is het vanzelfsprekend dat er verschillende generaties rondlopen op de schaatsclub. "Die hebben we zeker hier op de schaatsvereniging", zegt Prins. "Vooral de kinderen met toegewijde schaatsende ouders zijn actief binnen de sport." Zelf heeft Pieter ook de schaatsgenen doorgegeven. "Mijn kinderen schaatsen ook fanatiek. De winters zijn niet meer zo streng maar als er dan ergens natuurijs ligt dan heb ik de kinderen aan de telefoon om te vragen wanneer we het ijs op gaan."
De tekst gaat onder de foto verder.
Schaatsers in 1947.
Schaatsers in 1947. © Amersfoortse IJsvereniging
Het oudste lid van de vereniging is net zo oud als de vereniging zelf. Drie weken geleden vierde erelid en ex-voorzitter Wil Neger zijn honderdste verjaardag. Meneer Neger, die kortebaanwedstrijden schaatste, heeft de passie voor de sport via zijn ouders doorgekregen en staat van jongs af aan al op het ijs. "Mijn ouders schaatsten ook. Ik was vier jaar oud toen ik voor het eerst op het ijs stond." Tot zijn 85e schaatste Wil Neger nog fanatiek. "Maar dat gaat tegenwoordig wat lastiger. Ik kijk toe vanaf een afstandje."

FEEST

Vandaag zal voor leden en oud-leden het honderdjarige bestaan feestelijk worden gevierd in het clubhuis. Een korte film over de schaatsvereniging, gemaakt door filmmaker Huib Schoonhoven, wordt vanavond vertoond. Morgen geven professionele instructeurs trainingen. Ook schaatsliefhebbers die geen lid zijn van de Amersfoortse IJsvereniging mogen meedoen.
Schaatsers in 1947.
Schaatsers in 1947. © Amersfoortse IJsvereniging

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.