RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Kabinet: 'op hoofdlijnen' eens over stikstof

PROVINCIE UTRECHT - Het kabinet en de provincies zijn het "op hoofdlijnen" eens over het stikstofbeleid in de provincies, zei verantwoordelijk minister Carola Schouten na afloop van overleg met gedeputeerden vandaag.

Er was onenigheid over hoe de plannen van het kabinet geÔnterpreteerd moeten worden. Provincies gaan zelf voor een deel over de manier waarop vergunningen worden verleend.

Na boerenprotesten trokken verschillende provincies de beleidsregels in, en besloten de gedeputeerden en het kabinet met elkaar om tafel te gaan.

VOLGENDE WEEK
Schouten wilde voor 1 december tot een akkoord komen met de provincies, maar hoopt nu volgende week met een eerste akkoord te komen. De afgelopen tijd is regelmatig overleg gevoerd tussen de gedeputeerden en Schouten.

Het akkoord gaat vooral over nieuwe vergunningen voor boeren, bijvoorbeeld als ze willen uitbreiden. Zij krijgen een soepeler regeling dan de provincies in eerste instantie wilden toepassen.

ONRUST
Opmerkelijk is dat over het extern salderen, waarbij de stikstofruimte van een boer die stopt naar een ander bedrijf of project gaat, geen besluit wordt genomen. Dat was juist een punt waarover veel onrust was ontstaan. Het kabinet zal hier later een knoop over doorhakken. Tot die tijd is extern salderen met veehouderijen niet mogelijk.

Bij boeren die worden uitgekocht door provincies mogen zij vermoedelijk besluiten om meer dan 30 procent van de gespaarde stikstofruimte terug te geven aan de natuur, zeggen ingewijden. Zo komt het kabinet de provincies tegemoet, die in principe een strenger beleid willen handhaven.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -