RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Burgemeesters stemmen overweldigend voor politietaken naar Defensie overhevelen

UTRECHTSE HEUVELRUG - Een flinke meerderheid van de Nederlandse burgemeesters wil in gesprek met minister Grapperhaus over het tekort aan agenten. Een motie van de burgemeesters van Utrechtse Heuvelrug, De Bilt en Veenendaal op de algemene vergadering van de Vereniging van Nederlandse gemeenten (VNG) werd met bijna 98 procent van de stemmen aangenomen.

De Utrechtse burgemeesters dienden een plan in om Defensie taken van de politie over te laten nemen. Minister Grapperhaus ziet voorlopig niets in dit plan, maar de burgemeesters willen dat de minister snel duidelijkheid geeft over maatregelen om het personeelstekort bij de politie op te lossen. De VNG gaat ergens in de komende weken met de minister spreken.

"Er moeten nu prioriteiten gesteld worden", zegt burgemeester Frits Naafs van Utrechtse Heuvelrug. "Op zich begrijpen we dat, er moeten nu eenmaal mensen beveiligd worden. Wij vragen daarom met name of Defensie die taken kan overnemen, zodat de politie het politiewerk kan doen."

'DUIDELIJK SIGNAAL'
Grapperhaus reageerde al op dit plan voordat de motie was ondertekend. "Dat geeft volgens mij wel aan dat hij aanvoelt dat er wel wat moet gebeuren", aldus Naafs. "Ik hoop dat wij nu sterker staan. De gemeenten hebben een duidelijk signaal afgegeven, dus er gaat nog over gesproken worden."

In de motie vragen de gemeenten ook voor structureel meer geld voor de politie. "Op termijn gaan 17.000 politiemensen met pensioen, die moeten vervangen worden. De minister heeft wel incidenteel geld gegeven, maar dat structurele geld moet ook komen. Zeker als de minister allemaal nieuwe taken op het bordje van de politie legt."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -