RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Ook De Ronde Venen doet ballonnen in de ban

DE RONDE VENEN - In de gemeente De Ronde Venen mogen geen ballonnen meer worden opgelaten. De regel is opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening. De gemeenteraad stemde daar deze week unaniem mee in.

Initiatiefnemer voor de wijziging is PvdA/GroenLinks. Fractievoorzitter Pieter Kroon noemt de maatregel winst voor de natuur. "Ballonnen blijven na oplaten namelijk lang achter in het milieu, ook als ze biologisch afbreekbaar zijn. Daardoor raken dieren verstrikt in de touwtjes of gaan ze dood door het inslikken van de resten."

Het verbod geldt ook voor de zogeheten wensballon, waarbij een waxinelichtje een lampion van binnen verhit. Deze vormen ook een risico voor woningen en kunnen natuurbranden veroorzaken.

Omdat er nog geen landelijke of Europese regels zijn ten aanzien van het oplaten van ballonnen, zijn veel gemeenten in Nederland inmiddels overgegaan tot het opnemen van een verbod in hun APV. Onder meer Woerden, Leusden, Utrecht en Zeist gingen De Ronden Venen dit jaar al voor.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -