Nederlands Invictusteam gepresenteerd: "Ik vind het belangrijk dat mijn familie dit meemaakt"

© Defensie
DOORN - Defensie heeft in Doorn het team van 32 (voormalig) militairen gepresenteerd dat meedoet aan de Invictus Games. Dit internationale sportevenement voor fysiek en/of mentaal gewonde militairen, wordt van 9 tot en met 16 mei in DenHaag gehouden.
Een van de deelnemers aan de Invictus Games is Patrick van Meenen, die op de onderdelen powerliften en atletiek Nederland vertegenwoordigt. De 48-jarige Nieuwegeiner werd in de jaren militair '90 twee keer uitgezonden naar Bosnië, waar hij onder meer in Srebrenica zat. "Daar kwam ik niet ongezonden uit, ik heb daar meervoudige PTSS opgelopen."

HERSTEL

Van Meenen verliet het leger in 1997, waarna een lang traject van herstel volgde. "Maar ik worstel er nog steeds mee," zegt hij. De veteraan heeft onder meer nog last van verhoogde spierspanning in zijn bovenlijf. Ook kan hij niet tegen harde geluiden en heeft hij vaak last van geheugenverlies.
Hij zorgt dan ook het liefst voor een omgeving waarin er geen prikkels zijn. "Zo doe ik om 9.00 uur 's ochtends boodschappen. Ik probeer me dan af te sluiten als ik daar ben en ben gefocust op mijn boodschappenbriefje."

SCHEIDSRECHTER

Sport bleek uiteindelijk minstens net zo belangrijk als therapie voor Van Meenen. "Het is begonnen in de fase dat ik uitbehandeld raakte voor mijn PTSS. Ik ben toen vrijwilligerswerk gaan doen bij de lokale voetbalvereniging. Later ben ik daar begonnen als scheidsrechter. Dat beviel goed en zo had ik mijn wekelijkse sportmoment."
Daarna kwam hij tijdens een bijeenkomst voor veteranen Edwin de Wolf tegen, die hij nog kende uit zijn tijd in Srebrenica. Tijdens die missie verloor De Wolf zijn linkerbeen nadat hij op een mijn stapte, wat diepe indruk op Van Meenen maakte. De Wolf was inmiddels een belangrijke kracht binnen het Invictus team en haalde Van Meenen over om ook mee te doen.
Van Meen besloot na lichte aarzeling mee te gaan trainen bij het powerliften en de atletiek. Daar heeft hij sindsdien geen seconde spijt van. "Trainen voor deze wedstrijden heeft mij al heel veel opgeleverd. Je leert om door te gaan als het even tegenzit. We steunen elkaar als team, het kameraadschappelijke is erg belangrijke bij ons."

THEMA

Het thema bij het sportevenement is Friends & Family. Dat herkent Van Meenen zeker. "Zonder mijn vrienden en familie was ik hier nu niet meer geweest. Ik neem mijn vrouw mee naar de Invictus Games en mijn jongste zoon heeft vrijgekregen van school. Ook mijn andere zoons gaan wedstrijden bekijken. Ik vind het belangrijk dat ze dit mee kunnen maken. Want ook zij hebben een vervelende periode gehad door mijn PTSS en nu nog is het niet altijd even leuk."
Aan de Invictus Games doen ongeveer 500 sporters mee. Het gaat onder meer om atleten, handboogschutters, rolstoelbasketballers, wielrenners en zwemmers.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.