Scholieren spelen Verenigde Naties na in Doorn: 'De Iran-deal is rond, nu is Noord-Korea aan de beurt'

Scholieren in pak debatteren in de stijl van de Verenigde Naties
Scholieren in pak debatteren in de stijl van de Verenigde Naties © RTV Utrecht / Kees Hoogendijk
DOORN - Op hoog niveau debatteren ze over de oorlog in Zuid-Soedan en over de kernwapens van Noord-Korea. Tientallen scholieren en internationale studenten speelden dit weekend op het Revius Lyceum in Doorn de Verenigde Naties na.
Wie het Engels van de deelnemers hoort en de ogen sluit, waant zich even in de vergaderzaal van de Verenigde Naties. Alleen het decor van schoolbankjes en leslokalen verraadt dat het hier eigenlijk om een onderwijsinstelling gaat. "Het is gewoon erg leuk dat je een mening kunt uiten als een land en niet als jezelf", vertelt Nieke Eigenhuis van de organisatie.
Videoverslag van de debatdriedaagse in Doorn
Maandenlang bereiden de deelnemers zich voor op de onderwerpen. Want wie echt iets verstandigs wil zeggen over wat er moet gebeuren in Noord-Korea, moet natuurlijk wel weten hoe het zit. Voor deelnemer Ben Leurs is de research vooraf juist een van de aantrekkelijke dingen van dit project. Daarnaast is de voertaal Engels en dan liefst niet het steenkolenengels zoals we dat politici nog wel eens horen bezigen. "Er zijn een paar internationale mensen dus dat helpt, maar natuurlijk is het vooral oefenen, oefenen en nog eens oefenen", vertekt Ben.
Zonder uitzondering hebben de scholieren en studenten zorg en aandacht besteed aan hun kleding. Ook student Jesse zit strak in het pak. Hij sluit een toekomst binnen de Verenigde Naties niet uit. "Ik vind het heel leuk om te doen dus misschien is er voor mij wel een route die kant op uitgestippeld."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.