RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Kunstuitleen Vianen sluit na 35 jaar: 'Dit is een beetje zuur'

1/2
VIANEN - De Kunstuitleen in Vianen kan door hogere kosten en daling van het aantal leden niet meer rond komen. Daarom is besloten per 1 januari te stoppen.

Na 35 jaar komt een eind aan de Kunstuitleen die werd opgezet door directeur Lon Buttstedt. Samen met haar man begon ze de uitleen ooit vanuit haar eigen huis in Hei- en Boeicop. "Na anderhalf jaar hadden we zoveel leden en toen zijn we in Vianen en drie andere steden een vestiging begonnen." Vertelt Buttstedt. "Iedereen wilde toen kunst aan de muur. En we hebben ook nog steeds hele trouwe leners maar het vergrijst en het verjongt niet. Er zijn maar weinig jonge mensen die kunst aan de muur willen. En lenen betekent natuurlijk dat je regelmatig moet brengen en halen en dat vinden jonge mensen denk ik lastig. Dat is echt een landelijk probleem."

De directeur vindt het heel jammer dat de Kunstuitleen verdwijnt. "Ik zou er sowieso mee gaan stoppen maar het is veel leuker om het over te doen aan nieuwe, enthousiaste mensen. Dit is toch een beetje zuur. " zegt ze.

CRISIS
Door de crisis hebben veel bedrijven hun lidmaatschap opgezegd. In plaats van zeventig bedrijven heeft de Kunstuitleen er nu nog maar tien die kunst komen lenen. "Het is wel een landelijk probleem dat de abonnees teruglopen en de kosten stijgen. De gemeente Vianen heeft ons altijd wel gesteund. We hebben altijd subsidie gehad en dat is ook de reden dat we het zo lang volgehouden hebben." Aldus de directeur.

KUNST MET KORTING
De leden hebben op dit moment de mogelijkheid om de kunst met korting te kopen. Volgens Lon Buttstedt hebben al veel mensen daar gebruik van gemaakt. "Veel wat mensen al in huis hebben willen ze niet kwijt." In januari krijgen bedrijven en scholen de mogelijkheid kunst te kopen. "Daarna gaan we het denk ik aanbieden aan inwoners van Vijfheerenlanden of aan collega kunstuitlenen" zegt Buttstedt.

In de zomer moet de Kunstuitleen uit het pand van de bibliotheek in Vianen weg zijn.

Video: sluiting Kunstuitleen Vianen


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -