RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Rapport over grachtenproject is 'dodelijk': "Nooit alarmerende geluiden"

UTRECHT - Utrechtse raadsleden zijn enorm geschrokken van het vernietigende rapport over het herstel van de historische grachten. SP-leider Tim Schipper zegt dat tot vorige week nooit alarmerende geluiden klonken. Nu blijkt dat de bouw enorm is vertraagd én veel duurder uitvalt dan gepland.

De complexiteit van het herstel van de grachten is 'stelselmatig onderschat', het projectmanagement was niet op orde en verbetermaatregelen zijn onvoldoende geëvalueerd. Zomaar een greep uit de conclusies van een onderzoeksbureau.

BEGROTING OVERSCHREDEN
Pas iets meer dan de helft van het werk is gedaan, maar het vooraf ingestelde budget van 35 miljoen loopt waarschijnlijk op tot boven de 100 miljoen. Tot afgrijzen van VVD-raadslid Gertjan te Hoonte. "Het is ook gewoon complex. Wereldwijd is niet zo'n project als dit. Ik denk dat het enorm onderschat is."

Telkens weer werd de gemeenteraad gevraagd met extra geld over de brug te komen. Maar nu blijkt pas dat het project erg amateuristisch is geleid. "In de tussenrapporten zijn nooit alarmerende geluiden geschreven", aldus Schipper. "Maar dit rapport is natuurlijk dodelijk."

GEEN VERBETERING
Te Hoonte beaamt dat: "Toen in 2016 opnieuw extra geld werd toegezegd, leek het alsof er verbetering zou komen. Nu lezen we dat er intern bij de gemeente wel heel veel fout gaat. Hoe kan het nou dat in de structuur van de gemeente zo veel fout gaat."

Ook D66-raadslid Susanne Schilderman baalt, vertelde ze in Bingo FM-programma Stadhuisplein. "Ik schrok hier best wel van. In dit onderzoek staan heel veel stevige conclusies. Het hele rapport is één grote slechtnieuwsshow."

PROJECT VAN JAREN
De historische kades in Utrecht zijn gebouwd in de middeleeuwen. De stenen zijn aangetast en kades dreigen te verzakken. Het herstel van die muren neemt al jaren in beslag. De kosten zijn onder meer hoger uitgevallen omdat het redden van bomen langs de Oudegracht duurder bleek dan gedacht. Bovendien werden die kosten aanvankelijk niet begroot. Ook werden bezitters van werfkelders, die last hadden van de werkzaamheden, pas laat op de hoogte gesteld van de renovatie.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -