RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Fotograferende kraanmachinist Marco terug in Utrecht: 'Als je de Dom ziet weet je dat je thuis bent'

1/4
PROVINCIE UTRECHT - De beroemde kraanmachinist Marco van Dulst is weer terug in Utrecht. Op bijna honderd meter hoogte bestuurt hij niet alleen een hijskraan maar maakt hij ook foto's van het uitzicht. Vandaag wordt zijn nieuwe hijskraan opgebouwd bij het winkelcentrum van Overvecht.

 Marco maakt een foto van het uitzicht op 50 meter hoog. Marco maakt een foto van het uitzicht op 50 meter hoog. | Foto: RTV Utrecht / Elisa van der Vlist

De kraanmachinist werkte jarenlang in Utrecht maar toen de plicht riep, vertrok hij met pijn in zijn hart naar Tilburg. Nu is Marco weer terug en hangt hij aankomend jaar boven het winkelcentrum van Overvecht, als kraanmachinist en hobbyfotograaf. Marco maakt altijd foto's in zijn cabine van het uitzicht. "Ik zit heel hoog, dus dit uitzicht zie je normaal niet."

Toen de geboren en getogen Utrechter hoorde dat hij naar Overvecht ging, was hij heel blij. "Als je de dom ziet dan weet je dat je thuis bent." Vandaag worden de eerste stukken van zijn hijskraan in elkaar gezet en dit keer wordt hij 35 meter hoog. Een stuk lager dan de vorige keer -toen was hij 96 meter- maar nog steeds een mooie hoogte om te fotograferen. "Ik ben de bewaker van Utrecht", zegt Marco. "Ik zie wat er beneden en boven gebeurt."

 Het uitzicht vanaf de cabine op 50 meter hoogte. Het uitzicht vanaf de cabine op 50 meter hoogte. | Foto: RTV Utrecht / Elisa van der Vlist

VAK PROMOTEN
De foto's worden gewoon met de telefoon gemaakt en zijn favoriete fotomoment is de zonsopgang. "Soms weet je niet wat je meemaakt. Op zo'n hoogte ziet de wereld er een stukje anders uit." Elk plaatje maakt hij voor zijn twittervolgers en hij krijgt vaak verzoekjes of hij op een bepaalde plek wil fotograferen."

Marco wil hiermee zijn werk als kraanmachinist promoten. "Het is een mooi beroep en ik heb het altijd lekker druk." Hij zit nu dertien jaar in het vak en was hiervoor 27 jaar metselaar. Hij heeft spijt dat hij niet eerder is begonnen met kraanmachines besturen want hij heeft veel plezier in zijn werk. "Ik had het eigenlijk al vanaf het begin moeten doen. Tijdens het metselen keek ik al vaak mee met anderen kraanmachinisten en ging ik mee omhoog, de cabine in. Dat vond ik altijd leuk."

 Marco staat met collega Piet in de cabine. Marco staat met collega Piet in de cabine. | Foto: RTV Utrecht / Elisa van der Vlist

PLASSEN
Het hokje op hoogte is zijn huiskamertje voor die dag en vanaf daar bestuurt hij alles. Marco zit daar in zijn eentje en dat vindt dat heerlijk. "Dan ben je zelf de baas en heb je de controle." In de cabine kun je niet zo snel en makkelijk naar beneden en er is geen wc in de buurt. "Je moet improviseren", zegt Marco. "De meeste mannen hebben een waterflesje bij zich. Maar bij een grote boodschap moet je wel helemaal naar beneden."

Over een paar dagen is de hijskraan van Marco klaar en dan kan hij weer aan de slag. Hij heeft er zin in en de nieuwe Utrechtse foto's zien we vanzelf verschijnen op zijn twitteracount.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -