Brunner door de Bocht: Veilig je kind vervoeren.

Edo Brunner en Marcel Kwant.
Edo Brunner en Marcel Kwant. © RTV Utrecht
AMERSFOORT - Edo is in gesprek met Marcel Kwant van Veilig Verkeer Nederland. Marcel: "Kinderzitjes zijn er in verschillende maten en soorten. Het is voor de veiligheid van je kind van belang dat je een goed passend zitje hebt. Dat beteken dat je per kind wel een paar zitjes nodig hebt vanaf baby tot de grootte van 135 cm zeker. Laat je goed voorlichten en verdiep je in de regels."

KAPOT

Edo: "Ik heb vanochtend mijn dochter vervoerd in een zitje en ze had haar winterjas aan." Marcel: "Dat is dus niet goed. De winterjas moet uit want door de dikke jas komt er toch teveel speling tussen de gordels en het kind waardoor het kind bij een botsing uit het zitje kan vliegen." Edo merkt op dat het al met al best een prijzig gebeuren is al die stoeltjes bij elkaar . Daarom heeft hij zelf een tweedehands exemplaar. Marcel: "Dat raad ik zeker niet aan. Kinderautostoeltjes kunnen een ongeluk hebben gehad en dan mogen ze niet hergebruikt worden want je weet nooit wat er kapot aan is."
De regels omtrent het gebruik van autostoeltjes zijn dit jaar vernieuwd. In het buitenland gelden andere regels. In Italie moeten kinderen kleiner dan 1,50 meter nog worden vervoerd in een kinderzitje of zitverhoger terwijl dit in Nederland tot 135 cm is. In Frankrijk is niet de lengte maar de leeftijd bepalend voor het wel of niet moeten gebruiken van een autostoeltje. Kinderen jonger dan 10 jaar moeten daar in een autostoel of op een stoelverhoger.

NEKLETSEL

Marcel: "Een baby vervoer je voorin met het stoeltje achterwaarts. Kinderen hebben bij een ongeluk veel meer kans op letsel dan volwassenen. Het hoofd van kinderen is in verhouding tot de rest van het lichaam erg zwaar. Bij een voorwaartse botsing is de kans op nekletsel of andere beschadigingen daarom veel groter.

ISOFIX

Steeds meer autostoeltjes worden bevestigd met Isofix. Dit is een internationaal gestandaardiseerd kliksysteem om autostoeltjes mee vast te zetten. Edo: "En als je het allemaal precies wilt weten wat er wel en niet veilig is kun je dat op een website opzoeken neem ik aan?" Marcel: "Ja, precies kijk bijvoorbeeld op www.veiligheid.nl. "
Kijk hier de hele uitzending over de kinderstoeltjes in de auto.
Brunner door de Bocht: Kinder-autostoeltjes

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.