RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Opticien in Vianen drie dagen achter elkaar geteisterd door inbrekers

VIANEN/WOERDEN - Drie opeenvolgende dagen in augustus inbreken bij dezelfde opticien in Vianen, dat lijkt niet bepaald slim. Twee verdachten liepen uiteindelijk op een knullige manier tegen de lamp. Eén van hen moest zich vandaag verantwoorden voor de rechter. Als het aan het Openbaar Ministerie ligt gaat hij vijf maanden de cel in.

De 28-jarige Joel van B. uit Vianen is door getuigen aangewezen als een van de mannen die op 23, 24 en 25 augustus de pui van een Pearle-vestiging in de Voorstraat met een koevoet openbrak. Volgens de opticien maakte hij een verdachte indruk toen hij de winkel een dag eerder bezocht en daarbij vooral de muren, het plafond en de schappen met dure merkbrillen in zich opnam.

X-BENEN
Bij de eerste inbraak werden 36 brillen gestolen, een dag later verdwenen er 16 brillen en de derde dag enkele tientallen. De inbrekers zijn elke keer vastgelegd op bewakingsbeelden. Ze reden op een witte scooter en hun werkwijze was steeds hetzelfde. Getuigen herkenden Van B. aan zijn X-benen en zijn typische loopje. Bij de verdachte thuis werden meer dan 100 zonnebrillen gevonden.

Van B. wordt door het OM verdacht van inbraak, diefstal met geweld, bedreiging en mishandeling. Bezoekers van een café tegenover de opticien waren getuige van de eerste inbraak en gingen eropaf. Ze werden echter door een van de inbrekers bedreigd. De man had een hakbijl in zijn hand en maande de cafégangers om weg te gaan.

OP HETERDAAD
De politie kwam de verdachten op het spoor door een actie van de winkeleigenaar. Die besloot na twee inbraken 's nachts bij zijn zaak in zijn auto te gaan posten. Hij viel in slaap, maar toen hij wakker werd zag hij een man met een witte scooter voor de opengebroken winkelpui staan. Een tweede inbreker kwam net naar buiten met een zilvergrijze koffer.

De opticien volgde de twee naar een huis een paar straten verderop en waarschuwde de politie. De witte scooter, die Van B. van een vriend had geleend, stond met warme uitlaat voor de deur. In een kast naast de voordeur werd een zilvergrijze koffer gevonden met 84 zonnebrillen, waar de labels nog aan zaten. Achter een plafondplaat lagen een boodschappentas met nog eens 25 brillen, een bivakmuts en een sloophamer.

VERSLAAFD AAN GHB
Ondanks alle bewijzen wilde de Vianees niets zeggen over de inbraakverdenkingen. Tijdens de zitting werd duidelijk dat hij een veelpleger is, die eerder werd veroordeeld voor bezit van harddrugs, diefstal, heling en mishandeling. Zes jaar geleden kreeg hij daarom een zogenoemde ISD-maatregel opgelegd. De verdachte zit in de schulden en was ten tijde van de inbraken verslaafd aan GHB. Ook in zijn vriendenkring zou dat veel geworden gebruikt.

Van B. wordt ook beschuldigd van mishandeling van een meisje tijdens een ruzie op een camping. Het OM gelooft de verklaringen die getuigen daarover hebben afgelegd. Voor de verdenking van heling van gestolen dj-apparatuur vroeg de officier om vrijspraak, omdat niet bewezen is dat Van B. wist dat de spullen die hij kocht en verkocht, gestolen waren.

ADVOCAAT WIL VRIJSPRAAK
Volgens zijn advocaat is er onvoldoende hard bewijs om zijn cliënt aan de inbraken te linken. Zijn herkenning op bewakingsbeelden en door getuigen zou niet overtuigend zijn. De zonnebrillen lagen in ruimtes die voor meerdere mensen toegangelijk waren en zouden daar ook door anderen kunnen zijn verstopt. De advocaat pleitte voor vrijspraak of een korte voorwaardelijke celstraf, plus een boete voor de mishandeling.

De rechtbank doet over twee weken, op dinsdag 17 december, uitspraak.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -