Waarom de begraafplaats in het kleine dorp Schoonrewoerd vol raakt

© RTV Utrecht / Annemarie de Wit
SCHOONREWOERD - Het is een dorp in de gemeente Vijfheerenlanden met slechts 1600 inwoners: Schoonrewoerd. Aan de rand vind je Overheicop, een lieflijke begraafplaats met een lang, recht pad in het midden en veel bomen rondom. Er zijn honderden plekken voor graven. Toch is er inmiddels nog maar een twintigtal vrij.
In het gelovige dorp verkiezen veel bewoners begraven boven cremeren. Maar de drukte op de begraafplaats heeft vooral te maken met de manier van begraven in Schoonrewoerd. Het dorp ligt in het Rivierengebied en daardoor veel lager dan andere plaatsen in de regio. Het grondwater staat er daardoor zo hoog, dat mensen niet ónder elkaar maar náást elkaar worden begraven.

DUBBELE NAMEN

Wie over het lange pad loopt, ziet het gevolg: op veel plekken staat één grafsteen met daarop twee namen. "Familieleden worden meestal 'tweediep' begraven, hier liggen ze naast elkaar", vertelt Thierry van Breemen, beleidsadviseur bij de gemeente Vijfheerenlanden. "Een vrij unieke situatie."
Vooralsnog heeft dat nooit voor problemen gezorgd, maar inmiddels raakt de begraafplaats vol. Naar verwachting is er de komende vijf jaar nog genoeg ruimte op de begraafplaats. "Er dus nog geen nijpend tekort, maar we moeten wel actie ondernemen", aldus Van Breemen.
Met een peilbuis houden beheerders het waterpeil constant in de gaten
Met een peilbuis houden beheerders het waterpeil constant in de gaten © RTV Utrecht / Annemarie de Wit

DRAINAGESYSTEEM

Volgens hem moet er in de grond van het oudste gedeelte een drainagesysteem aangelegd worden, zodat na het ruimen van een graf vervolgens wél tweediep begraven kan worden. Bij de aanleg van de begraafplaats, rond 1960, leek zo'n systeem niet nodig. "Ze hebben de begraafplaats alleen opgehoogd, maar dat bleek onvoldoende", vertelt Van Breemen.
In het nieuwe gedeelte ligt al wel een drainagesysteem. Van Breemen legt uit: "Het is een kunststof leiding, voorzien van gaatjes. Die laten de grond niet door, maar het water wel. Dat stroomt vervolgens weg." Resten mogen niet in het water liggen; dat zou het verteringsproces tegengaan.

UITBREIDING

Een andere optie om ruimte te creëren, is het uitbreiden van de begraafplaats. De gemeente bezit een stuk grond achter de begraafplaats, waar nieuwe graven zouden kunnen komen. Hiervoor zou wel het bestemmingsplan moeten worden aangepast.
Toch pleit Van Breemen voor het renoveren van de bestaande begraafplaats. "We willen het hier zo mooi mogelijk houden, en dat wordt lastig als de begraafplaats heel groot wordt", zegt hij. Bovendien is uitbreiding volgens hem kostbaarder dan het aanleggen van een drainagesysteem.
Voorlopig is de nood kortom nog niet aan de man; er is immers nog een paar jaar voldoende capaciteit. De gemeenteraad beslist waarschijnlijk eind volgend jaar over de toekomst van Overheicop, zodat de lieflijke begraafplaats in het kleine dorp groot genoeg blijft.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.