RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Binnenstad van Amersfoort wordt volgend jaar autoluw

1/2
AMERSFOORT - De gemeenteraad van Amersfoort heeft dinsdagavond unaniem ingestemd met een voorstel voor een autoluwe binnenstad. Doorgaand autoverkeer wordt uit het centrum geweerd en voetgangers en fietsers krijgen meer ruimte.

De bedoeling is om de historische binnenstad autoluw te maken, inclusief de singels. In dit gebied wordt alleen nog vergunningparkeren toegestaan. Bewoners en ondernemers binnen de autoluwe zone krijgen de mogelijkheid om de toegang voor hun bezoek te regelen via een nog te ontwikkelen app.

DE KAMP
Daarnaast wordt doorgaand verkeer uit de binnenstad geweerd. De twee sluiproutes via de Bloemendalsestraat en de Kamp zijn volgend jaar niet meer mogelijk. Op het kaartje hieronder wordt duidelijk om welk gebied het gaat en wat dit betekent voor de rijrichting.

Tekst gaat verder onder foto.

 Het gebied in het rood aangegeven is vanaf volgend jaar autoluw. Het gebied in het rood aangegeven is vanaf volgend jaar autoluw. | Foto: RTV Utrecht

Tijdens de raadsvergadering werden allerlei moties besproken, meestal bedoeld om het autoluwe gebied uit te breiden. Een meerderheid van de gemeenteraad vindt echter dat eerst moet worden bekeken of dit plan werkt. Op voorstel van GroenLinks en D66 is wel besloten om de vergunning- en betaald parkeerplekken op de Kamp, die in het plan stonden, te schrappen.

VARKENSMARKT
De daarmee vrijkomende ruimte kan worden omgezet in fietsparkeerplaatsen, groen en eventueel laad- en losplaatsen toe te voegen. Dit alles vooruitlopend op een grootschaliger herinrichting van de Kamp. Ook de Varkensmarkt moet autoluw worden als het aan de gemeenteraad ligt.

Op initiatief van de VVD, PvdA en Amersfoort2014 komt er daarom een onderzoek naar de haalbaarheid van het aanpassen van de rijrichting vanuit de Hellestraat/Utrechtsestraat. Zo krijgen voetgangers op de Varkensmarkt de ruimte.

OUDEREN
Tijdens een eerdere vergadering over dit onderwerp bleek dat er veel zorgen waren onder ouderen. Zij zijn vaak slecht ter been en worden om die reden vaak gehaald en gebracht. De bedoeling is dat de koster van de kerk of beheerder van een culturele instelling volgend jaar kentekens van bezoekers moet invoeren in een app.

Op die manier kunnen bezoekers gebracht of opgehaald kunnen worden. CDA, ChristenUnie en de Burger Partij Amersfoort vrezen voor een administratieve rompslomp. Een voorstel om met één handeling een hele groep bezoekers tegelijkertijd in te voeren in de app haalde het niet.

Het plan voor de autoluwe binnenstad kost de gemeente 175.000 euro. 75.000 euro is nodig voor het ontwikkelen van een toegangsapp en 100.000 euro is nodig voor het herinrichten van de entrees naar de binnenstad. Als alles verloopt volgens plan dan is de binnenstad medio volgend jaar autoluw.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -