AD: zwakbegaafde Gökmen T. mag zichzelf niet verdedigen en krijgt advocaat toegewezen

© Politie
UTRECHT - De Utrechtse tramschutter Gökmen T. wil geen advocaat, maar krijgt er toch één toegewezen. Dit omdat hij zichzelf niet goed genoeg kan verdedigen. Dat meldt het AD vanochtend. In maart schoot T. vier mensen dood in een tram op het 24 Oktoberplein in Utrecht. Hij heeft inmiddels schuld bekend.
T. werd aanvankelijk verdedigd door advocaat Mireille Veldman, die hem al voor de aanslag bijstond. Kort na zijn eerste voorgeleiding nam hij André Seebregts in de arm, een advocaat die bekend is van jihad-zaken. Seebregts legde in juni het werk neer. Dit omdat T. zichzelf wilde verdedigen.
In juli demonstreerde T. bij de eerste regiezitting in de rechtszaak tegen de tramschutter hoe hij zijn eigen verdediging wilde aanpakken. Hij verklaarde toen dat hij de Nederlandse rechtsstaat niet erkent en dat de islamitische rechtsspraak, de sharia, ouder is dan de democratie.
Bij die regiezitting werd besloten dat T. psychologisch onderzocht moest worden in het Pieter Baan Centrum. Dat onderzoek is inmiddels afgerond, meldt het AD, en de onderzoekers concluderen dat T. zwakbegaafd, narcistisch en verminderd toerekeningsvatbaar is.
De psychologen denken dat T. wel in staat is om zijn eigen rechtszitting te volgen en in te schatten wat de gevolgen zijn. Maar de rechtbank heeft hier haar twijfels bij. Daarom keert André Seebregts terug als advocaat. Die bevestigt in de krant dat hij T., tegen de zin van de tramschutter, zal verdedigen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.