RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Abcoudenaren trainen voor NK ijszwemmen met frisse duik in het water

1/4
ABCOUDE - Het was vanochtend rond de twee graden en dus was het voor Tom Voûte een mooi moment om even lekker buiten te gaan zwemmen. De Abcoudenaar en zijn vrienden trainen zo'n twee keer per week voor het NK IJszwemmen in februari.

Voûte is een fervent ijszwemmer en neemt regelmatig een koude duik in de Angstel die vlak achter zijn huis loopt. Dat doet hij niet alleen. Samen met drie anderen neemt hij twee keer per week een duik als training voor het Nederlands Kampioenschap ijszwemmen in de Zuid-Hollandse Reeuwijkse Plassen in februari. Daar moet er 500 meter gezwommen worden in water onder de 5 graden Celsius.

Langer dan 20 minuten in het water en je hebt de kans dat je flauwvalt."
Tom Voûte, ijszwemmer uit Abcoude

IJszwemmen is niet zonder risico. Deelnemers aan de langste afstand van het NK, de ijsmijl, moeten daarom een hartfilmpje inleveren om aan te tonen dat ze gezond zijn. Want er kleven gevaren aan, aldus Voûte: "Langer dan 20 minuten in het water en je hebt de kans dat je flauwvalt."

Abcoudenaar is fervent ijszwemmer


Gelukkig is van flauwvallen vanochtend geen sprake bij de vroege zwemmers in Abcoude. Lachend leggen ze, gekleed in alleen een badmuts en lange zwembroek, hun 500 meter af. En zo'n ijskoude duik is een aanrader, volgens één van de zwemmers: "Het is gewoon lekker fris en een super begin van de dag. Je voelt je de rest van de dag een Tarzan." Bovendien is het volgens Voûte gezond: "In het eerste jaar merkte ik dat ik niet meer verkouden werd of hoefde te hoesten. Het is goed voor je lichaam."

IJszwemmers trotseren lachend de kou in Abcoude
Abcoudenaren trainen voor NK IJszwemmen


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -