Rijk en provincies zijn akkoord over stikstof-aanpak

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Het Rijk en de twaalf provincies zijn het eens geworden over 'eenduidige beleidsregels' voor de stikstofkwestie. De provincie Utrecht schrijft dat in een persbericht, nadat afgelopen vrijdag minister Carola Schouten al een soortgelijke mededeling deed na afloop van gesprekken met gedeputeerden.
Utrecht laat weten dat boeren die al een goedgekeurde vergunning hebben, niet hoeven te vrezen dat die ongeldig wordt verklaard.
Bedrijven die willen uitbreiden, moeten kiezen of ze intern of extern salderen om te zorgen dat de stikstofneerslag niet toeneemt. Intern salderen betekent stikstofruimte vrijmaken binnen het eigen bedrijf. Extern houdt in dat een bedrijf stikstofruimte overneemt van een ander bedrijf.
Aanvankelijk wilde de regering extern salderen niet toestaan, maar na overleg met de provincies is het nu onder bepaalde voorwaarden toch een optie. Details over de nieuwe maatregelen zijn hier te lezen.
De stikstofdiscussie leidt soms tot onenigheid tussen het Rijk enerzijds en provincies anderzijds. Provincies gaan zelf voor een deel over de manier waarop vergunningen aan boeren worden verleend. Na boerenprotesten trokken verschillende provincies de door het Rijk ingevoerde beleidsregels in.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.