RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Sintcentrale Soest: 'Het wordt een mooi feest, wij zorgen daarvoor!'

1/6
PROVINCIE UTRECHT - De pieten zitten vrolijk in de make-upstoelen. Met een grote spons wordt hun huid geschminkt en de kleurige pakjes zijn al aan. Hier en daar hoor je een zingende piet en ook Sinterklaas wordt klaargemaakt voor het feest dit jaar. "Ik doe het voor de kinderen."

 Sinterklaas wordt klaargemaakt. Sinterklaas wordt klaargemaakt. | Foto: RTV Utrecht / Elisa van der Vlist

Het is druk in de kleedkamer van sinterklaascentrale Van Rouwendaal in Soest. Sinterklaas en zijn pieten gaan straks langs bij bedrijven om pepernoten uit te delen. En daar hebben ze zin in. "Het is altijd heel gezellig. Iedereen komt lachend binnen en komt lachend weer terug." Morgen zijn een aantal scholen en huizen aan de beurt, want dan is dé dag aangebroken waar iedereen op heeft gewacht: pakjesavond.

FEEST
"De voorbereidingen zijn helemaal onder controle", zegt Piet van Rouwendaal (jazeker, zijn echte naam is Piet). Hij zit al ruim 50 jaar in de Sinterklaasbussines en hielp zijn vader al vanaf zijn 14e met de sinterklaascentrale Van Rouwendaal. Jaren geleden heeft hij de zaak samen met broers voortgezet. "Het feest zit in mijn bloed."

 Piet van Rouwendaal met Sinterklaas. Piet van Rouwendaal met Sinterklaas. | Foto: RTV Utrecht / Elisa van der Vlist

Hij krijgt nu iets meer vraag naar roetveegpieten. "De klant is koning dus als zij een veegpiet willen, sturen we een paar veegpieten." Toch vragen de meeste mensen nog steeds naar de Zwarte Piet. De werknemers mogen zelf bepalen wat voor soort piet ze willen zijn. "Ze komen in de stoel zitten en dan vraagt de grimeur: wilt u een veegpiet of een traditionele piet zijn? En dan maken we het."

Sinterklaas zit in de make-up stoel en zijn lange witte baard wordt doorgekamd. "Roetveegpieten neem ik ook weleens mee, waarom niet." Sint maakt zich niet zo druk. "Ik kan het allemaal niet meer volgen op mijn leeftijd. Maar het gaat mij om de kinderen dus of het nu een witte piet of niet, dat maakt me niet uit."

 Zwarte Piet wordt geschminkt Zwarte Piet wordt geschminkt | Foto: RTV Utrecht / Elisa van der Vlist

SCHMINK
Maar niet iedereen is blij met de veranderingen. Auke is al acht jaar piet en wil zijn traditie graag in stand houden. Hij is helemaal zwart geschminkt met grote rode lippen. "Ik ben een echte Zwarte Piet, daar hou ik van. Dat is het mooiste wat er is." Als hem wordt gevraagd om een roetveegpeet worden, zou hij dat absoluut niet doen. "Dan ben je geen echte piet meer." Ook piet Fred is het daarmee eens. "Het hoort zo hč, het moet niet veranderen."

Verderop bij de spiegel zit een klein roetveegpietje. Nina van 10 jaar oud is net omgekleed en wilde even wat anders proberen dan al die zwarte schmink. "Dit leek mij wel wat leuker." Ze vindt het er mooi uit zien en gaat straks naar haar vaders kantoor om pepernoten te strooien.

 Roetveegpiet Nina (10 jaar) Roetveegpiet Nina (10 jaar) | Foto: RTV Utrecht / Elisa van der Vlist

BLIJHEID
Piet Auke gaat veel cadeautjes bezorgen dit jaar. "We hebben een vrachtwagen vol dus dat komt allemaal goed. Het leukste moment is als je binnenkomt, meestal komt de piet als eerste naar binnen en dan zie je al die kinderen vol verwachting kijken van: ja daar komt Sinterklaas aan!"

De goedheiligman heeft het feest natuurlijk al tig keer meegemaakt dus hij weet precies wat er gaat gebeuren, maar het blijft leuk. "Ik wil de kinderen blij zien. Ik doe het niet voor mezelf maar voor de kinderen." Ook Van Rouwendaal heeft er zin in morgen: "Het wordt een mooi feest, wij zorgen daarvoor!"

Sint en pieten maken zich klaar voor de belangrijkste dag van het jaar.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -