Onvoldoende opvangplekken voor daklozen: 500 Utrechters op wachtlijst of onbekend

© ANP
UTRECHT - Het aantal dak- en thuislozen is in de afgelopen tien jaar verdubbeld. Er zijn in Nederland nu zo'n 40.000 mensen zonder dak boven hun hoofd. De nationale ombudsman luidt de noodklok omdat er onvoldoende opvangplekken zijn.
Dat merkt ook de Utrechtse Tussenvoorziening. Beheerder Max van nachtopvang Noiz is bang dat hij komende winter mensen de deur moet wijzen. "We proberen altijd wel of er nog iets te ritselen valt, met een extra plekje. Maar ja, ik heb geen tien stapelbedden die ik neer kan zetten helaas."
Ook Jules van Dam, bestuurder bij de tussenvoorziening, ziet dat de nood hoog is. "We zitten vol. 350 mensen staan op de wachtlijst en ik weet zeker dat er nog 150 achter zitten die nog niet op de wachtlijst staan." Van Dam wil dat Utrecht kiest voor een aanpak waarbij dak en thuislozen zo snel mogelijk een eigen woning aangeboden krijgen. "Als je op een slaapzaal met 20 onbekenden ligt, blijf je in de overlevingsmodus. Dan heb je geen privacy. Maar wanneer je iemand een eigen woning geeft, kan hij gaan werken aan herstel. In Finland is daar radicaal voor gekozen en je ziet erg goede resultaten."

OMBUDSMAN

In Utrecht zijn nu ongeveer 500 daklozen die nog geen hulp krijgen. Maar dit is zeker niet de enige gemeente waar dit probleem speelt. Daarom roept de nationale ombudsman vandaag premier Mark Rutte op om dak- en thuislozen zo snel mogelijk tegemoet te komen.
Er zijn op dit moment een aantal wetten in Nederland die voor problemen zorgen, vertelt nationale ombudsman Reinier Zutphen. "Als iemand bij jou in huis komt wonen ben je je huurtoeslag kwijt. En als je niet ingeschreven staat in een gemeente krijg je geen nieuw paspoort. Je moet een geldig paspoort hebben om te werken, dus kom je in de armoede en de schulden en zo kom je onder de brug."

REACTIE GEMEENTE UTRECHT

De Utrechtse wethouder Maarten van Ooijen laat weten de brief van de ombudsman als een steun in de rug te zien. "Het sluit precies aan op de brandbrief die wij vorige maand namens de G4-steden hebben verstuurd aan het Rijk. We hebben hun hulp nodig om dit op te lossen. In Utrecht hoeft niemand op straat te slapen, maar we moeten naar structurele oplossingen toe. Het is ook geen probleem van de grote steden alleen, het gaat alle gemeenten aan. Er zijn meer betaalbare woningen nodig. De oproep aan het Rijk is: ga hiermee aan de slag."
Verder laat de gemeente weten: "Er staan nu (gerapporteerd door aanbieders) 350 mensen op de wachtlijst voor vervolgvoorzieningen maatschappelijke opvang en beschermd wonen. Deze mensen zijn niet allemaal dakloos, omdat dit bijvoorbeeld ook kan gaan om mensen die nog thuis (in)wonen of een behandeling krijgen in een instelling. Daarnaast betekent op de wachtlijst staan niet dat je geen hulp krijgt. Iedereen kan terecht bij een buurtteam, ook daklozen die overnachten bij mensen uit hun netwerk en dus niet zichtbaar zijn in de officiële cijfers. Het grote probleem blijft dat er onvoldoende passende woonruimte is voor mensen die dakloos zijn."
Onvoldoende opvangplekken voor daklozen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.