Museum van Zuilen verhuist naar 'geboorteplek' Werkspoorfabriek

© Museum van Zuilen
UTRECHT - Het Museum van Zuilen verhuist naar de Werkspoorfabriek aan de Schaverijstraat. Het huidige pand aan de Amsterdamsestraatweg is na ruim tien jaar te klein geworden.
De oude locatie van het museum over de ex-gemeente is alleen deze maand nog te bezoeken. Directeur Wim van Scharenburg hoopt dan nog tijdens het eerste kwartaal van 2020 het wijkmuseum op de nieuwe plek te kunnen openen. Daarbij pakt de instelling dan gelijk uit met een grote tentoonstelling over Werkspoor. "Meer dan 60 procent van de collectie komt van Werkspoor. Dan is de Werkspoorfabriek natuurlijk een perfecte locatie om naartoe te verhuizen. We gaan naar de bron, naar onze eigen geboorteplek."
Van Scharenburg geeft in een kleine geschiedenisles de band tussen de voormalige gemeente en de voormalige staalfabriek aan. "Zuilen was een dorpje aan de Vecht met nog geen duizend inwoners. Op het moment dat in 1913 Werkspoor met een deel van zijn fabrieken vanuit Amsterdam naar Zuilen kwam, zorgde dat voor een enorme groei. Op het moment van de annexatie door Utrecht op 1 januari 1954 waren er meer dan 26.000 inwoners. Zuilen was uitgegroeid tot de vierde gemeente van de provincie, na Utrecht, Amersfoort en Zeist. Vooral dankzij Werkspoor."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.