Klappertanden in je slecht geïsoleerde huurhuis: 'Woningcorporaties te druk'

© Pixabay
ZEIST - Nu het steeds kouder wordt, zetten bewoners van slecht geïsoleerde huurwoningen zich schrap. Door drukte en geldgebrek bij woningbouwverenigingen is het in steeds meer huizen onprettig wonen in de winter. De politiek is aan zet, vindt de Woonbond. "Het kabinet vraagt een heleboel van de corporaties en blijft tegelijkertijd hun kassa's plunderen."
Erik Koekoek uit Zeist woont in een sociale huurflat aan de Thorbeckelaan. Hij vreest al voor strenge vorstperiodes. "Bij een temperatuur onder de 8 graden kan je hier eigenlijk niet meer wonen. Je zou dan naar familie of een andere plek moeten gaan om de winter door te komen, maar in mijn geval kan dat niet."
Volgens Koekoek is het aan zijn woningcorporatie Woongoed Zeist om de muren en ramen beter te isoleren. Omdat dit niet is gebeurd, heeft hij zelf van alles geprobeerd om de warmte zoveel mogelijk vast te houden. "Ik heb vier lagen folie aangebracht achter de radiatoren, een wand geïsoleerd, vloerbedekking en tapijt gelegd en rol- en overgordijnen opgehangen." Toch is het volgens Koekoek nog te koud in zijn huis.

NIEUWE RADIATOREN

Woongoed Zeist laat in een schriftelijke reactie weten dat de Zeistenaar twee nieuwe radiatoren krijgt. De leidingen van zijn kachel stromen niet goed door. Ook zal er volgens de corporatie een vochtmeting worden gedaan. Koekoek denkt overigens dat de isolatieproblemen niet zijn opgelost met het vervangen van twee radiatoren.
Het kabinet moet ook bij zichzelf te rade gaan. Ze kunnen niet alles blijven vragen van de corporaties
Woonbond

TE DRUK EN GELDGEBREK

De Woonbond, die opkomt voor huurders, stelt dat corporaties steeds minder geld hebben, waardoor ze de isolatieproblemen minder goed kunnen aanpakken. Bovendien zijn ze te druk met nieuwe huizen bouwen in plaats van de bestaande woningen goed te onderhouden.

POLITIEK

Marcel Trip van de Woonbond: "Er wordt een heleboel gevraagd van de corporaties. Er moet gebouwd worden vanwege de woningnood, woningen moeten worden verduurzaamd en tegelijkertijd betaalbaar blijven. Het kabinet moet ook bij zichzelf te rade gaan. Ze kunnen niet alles blijven vragen en ook nog eens de kassa's van woningcorporaties blijven plunderen, want dan houdt het een keer op."
Woongoed Zeist stelt dat de corporatie de komende jaren druk bezig is met het verduurzamen van woningen. Dat doen ze op basis van energielabels, waardoor de woning van Koekoek pas uiterlijk in 2025 aan de beurt is.

RECHTEN

De Woonbond vindt dat huurders initiatiefrecht moeten krijgen om sneller actie af te kunnen dwingen. Woordvoerder Trip: "Je gaat dan met een plan naar de verhuurder. Als dan bijvoorbeeld het aanbrengen van dubbel glas wordt afgewezen, kan je naar de rechter stappen om het alsnog voor elkaar te krijgen."
Voorlopig moet Erik Koekoek uit Zeist het doen met zijn twee nieuwe radiatoren, die volgens hemzelf geen zoden aan de dijk zetten. De nieuwe exemplaren zullen ergens in de komende weken worden geplaatst.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.