RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

GroenLinks betreurt vertrek uit 'Vecht-college': 'Het lek leek boven'

STICHTSE VECHT - GroenLinks in de gemeente Stichtse Vecht betreurt het dat de partij aan de kant is geschoven als coalitiepartner. "Er is onvoldoende vertrouwen in ons", zegt fractievoorzitter Albert Gemke.

Volgens hem komt dit doordat GroenLinks bij de coalitiepartners VVD, CDA en PvdA heeft aangegeven zich niet helemaal lekker te voelen binnen de coalitie. De partij kreeg naar eigen zeggen onvoldoende steun voor duurzame plannen en er was veel turbulentie omtrent bezuinigingen op duurzaamheid en op sociale zaken. "We hebben onze ongenoegens aangekaart, maar vanaf dat moment was het toch alsof we een idylle hadden verstoord. De partners vonden het toch wel vervelend dat we hiermee bezig waren", zegt de fractievoorzitter. Ook stapte GroenLinks-wethouder Linda van Dort plotseling op, maar volgens Gemke staat haar vertrek los van de collegebreuk.

VERRAST
Na een aantal gesprekken leek het de goede kant op te gaan, stelt Gemke. Hij is daarom verrast dat de coalitiepartners nu toch niet verder willen met GroenLinks. "We hebben er alles aan gedaan om de teamspirit er weer in te krijgen. Het lek leek boven en we hebben afspraken gemaakt, maar het melden van onze ongenoegens was voor de partners toch te lastig, denk ik. GroenLinks trekt de gordijnen open en kijkt naar de toekomst en dat wordt in een conservatieve omgeving blijkbaar niet zo gewaardeerd. Dat stuit ons wel tegen de borst, moet ik zeggen."

OPPOSITIE
De partij gaat nu verder in de oppositie. "Dat zullen met elan en energie doen, maar het probleem is wel dat we vijf zetels hebben en dat dit nu niet wordt gehonoreerd. De partners hebben gekozen voor de interne rust terwijl er ontzettend veel op het spel staat en er heel veel te doen is. Aan alle kanten is dit een heel slechte ontwikkeling."

VERKLARING
VVD, CDA en PvdA stellen in een gezamenlijke verklaring onvoldoende draagvlak te zien voor samenwerking met GroenLinks. "De afgelopen periode vonden intensieve gesprekken plaats over de samenwerking binnen de coalitie. Door de recente gebeurtenissen ontstond er een natuurlijk evaluatiemoment. Ondanks de grote inspanningen bleek daarin dat er onvoldoende draagvlak is voor de drie coalitiepartijen om de samenwerking met GroenLinks voort te zetten. Door de snelle achtereenvolgende gebeurtenissen hebben de drie overgebleven coalitiepartijen behoefte de komende dagen te reflecteren op de ontstane situatie."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -