OM eist drie jaar celstraf voor vermeende Zandpad-pooier

© RTV Utrecht
UTRECHT/NIEUWEGEIN - Het Openbaar Ministerie eist drie jaar gevangenisstraf tegen de 35-jarige Boris P. uit Bulgarije. Volgens het OM staat vast dat hij zich schuldig is aan vrouwenhandel, seksuele uitbuiting en mishandeling, onder meer op de vroegere seksboten aan Utrechtse Zandpad. Tien maanden van de geëiste celstraf zijn voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. In die periode zou hij geen contact met het slachtoffer mogen opnemen.
Boris P. zou meerdere meisjes tot prostitutie hebben aangezet. Een van zijn slachtoffers, de 30-jarige A., deed in 2010 aangifte tegen hem. Het OM eist voor haar een schadevergoeding van een kwart miljoen euro. Een rekensom zou aantonen dat ze in drie jaar tijd meer dan twee ton voor hem heeft verdiend. Ook wil het OM de criminele winst van P. afpakken. De officier bereidt een vordering van bijna een miljoen euro voor.

VERLIEFD

A. leerde P. als 14-jarig meisje in Bulgarije kennen en werd verliefd op hem. Hij zou haar hebben gechanteerd door op zeer jonge leeftijd seks met haar te hebben. Hij dreigt dat tegen haar ouders te zeggen als ze niet naar hem luistert en geld gaat voor hem gaat verdienen. Volgens het slachtoffer beloofde P. met haar te trouwen, maar tegelijkertijd mishandelde hij haar en bedreigde hij haar familie.
Als ze 18 jaar oud is haalt P. de vrouw over om in Brussel en Antwerpen achter het raam te gaan zitten, omdat hij geld nodig heeft. In 2008 gaat ze aan het werk op het Zandpad in Utrecht en in Amsterdam. Ze wordt ondergebracht in een huis in Nieuwegein waar meer vrouwen wonen die voor P. en andere Bulgaarse mannen in de prostitutie werken. Volgens het OM moet A. hem al haar geld geven: 5000 euro per week.
Voor het OM staat vast dat Boris P. het geld gebruikte om een grote villa te bouwen in Sliven, Bulgarije. Hij wilde daarvoor alleen de beste materialen gebruiken en zette de meisjes onder druk om nog meer geld voor hem te verdienen. Zelf had hij geen officiele baan of inkomsten. P. zorgde ervoor dat het spoor niet direct naar hem leidde. De meisjes betaalden via moneytransfers en tussenpersonen. De villa en een dure Audi zette hij op naam van zijn moeder.

OOK IN BULGARIJE VEROORDEELD

Het Openbaar Ministerie werkte voor het onderzoek nauw samen met justitie in Bulgarije. Ook in Belgie was al een onderzoek tegen hem gestart. In Bulgarije loopt nog een zaak tegen Boris P. en zijn moeder wegens witwassen. Hij is daar al eerder vervolgd voor mensenhandel en mensensmokkel. Zelf zei hij dat hij daarvoor ten onrechte is veroordeeld en dat het niets te maken had met prostitutie.
In de rechtszaal verklaarde P. dat de beschuldigingen van A. onterecht zijn. Ze zou vrijwillig de prostitutie zijn ingegaan, omdat ze een relatie hadden en zij hem wilde helpen. Hij ontkende dat hij de villa in Bulgarije grotendeels had laten bouwen met haar geld. Hij probeerde de rechtbank ook te laten geloven dat het huis niet veel voorstelde, maar de officier bleek er zelf een kijkje te hebben genomen. P. beweerde ook niets met prostitutie te maken hebben, maar zei dat hij toevallig meerdere Bulgaren kent die in die sector werken.
JONG EN NAÏEF
Volgens haar advocaat was A. destijds naïef, meegaand en jong, maar is dat geen reden om uitbuiting goed te praten. In werkelijkheid zou zij voor P. veel meer geld hebben verdiend dan het bedrag dat zij nu vordert. De vrouw is volgens haar advocaat zwaar getraumatiseerd door haar verleden. Zij spreekt zelf van kinderlijke en onnozele fouten die zij in haar jeugd heeft gemaakt. Vindt niet dat foute keuzes die zij op haar 14e maakte haar verweten kunnen worden.
De officier van justitie heeft geen enkele twijfel over de schuld van de verdachte. Na lang onderzoek zijn geldstromen in kaart gebracht. Getuigenverklaringen, waaronder die van andere vrouwen die voor P. werkten, bewijzen dat hij zich met mensenhandel bezighield. In zijn laptop zijn chatgesprekken met andere mannen gevonden over jonge vrouwen die voor hen in de prostitutie werkten.
De rechtbank neemt ruim de tijd om in deze zaak tot een vonnis te komen. Mede door de feestdagen is de uitspraak op 20 januari.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.