Auto Adolf Hitler topstuk nieuwe expositie NMM

SOESTERBERG - Het Nationaal Militair Museum krijgt een auto van Adolf Hitler te leen. De Mercedes is door de nazileider gebruikt tijdens parades, partijbijeenkomsten en staatsbezoeken.
De auto ging na de oorlog naar een Britse verzamelaar. Die leent hem tijdelijk uit aan het museum in Soesterberg, in het kader van de expositie '75 jaar vrijheid'.
"Ja dan moet je onderhandelen als je dat wil hebben. Dan ga je naar zo iemand toe en vraag je of je het alstublieft mag lenen. Er komt een heel pak voorwaarden bij en dan lukt het soms of niet. In dit geval is het wel gelukt", aldus Dirk Staat, conservator Nationaal Militair Museum.
De auto van Hitler is het topstuk van de expositie

YIN YANG EXPOSITIE

De tentoonstelling opent in februari en vertelt het verhaal van de Tweede Wereldoorlog vanuit Canadees en Duits perspectief. Het draait om twee waargebeurde verhalen van soldaten Léo Major en Hans Kürten. Léo vocht in Zeeland en Hans tijdens de Slag om Arnhem.
Léo Major (1921-2008) wordt in 1921 geboren in het Franstalige Québec. In 1940 meldt hij zich als 18-jarige vrijwillig bij het Canadese leger. In 1941 krijgt hij, als lid van Régiment de la Chaudière, in Groot-Brittannië zijn opleiding tot radioman en scherpschutter.
Léo Major
Léo Major © Nationaal Militair Museum
Hans Kürten (1925-2019) uit Leverkusen groeit op in een land onder Hitler. In december 1942 wordt hij verplicht tewerkgesteld in Venlo en in juni 1943 moet hij in dienst. Na een opleiding van een paar maanden moet hij naar het oostfront, Oekraïne.
Hans Kürten.
Hans Kürten. © Nationaal Militair Museum
HANS EN LÉO
Staat: "Het is een soort yin yang expo; dus je begint met de Canadees en diens verhaal loop je helemaal af vanaf zijn geboorte tot dat hij Nederland komt bevrijden en dan ga je in een krulletje terug. En dan krijgen we het Duitse verhaal van Hans en dat vertellen me omgekeerd in de tijd. Dat begint in 1945 en gaat terug naar de opkomst van het neonazisme."
Het Nationaal Militair Museum heeft er bewust voor gekozen om niet alleen de kant van de geallieerden te belichten. Het Nationaal Militair Museum vindt dat je dat best kan doen zonder de Nazi's te vereren. "Empathie is nog geen sympathie. Als je iets uitlegt wil niet zeggen dat je iets goedkeurt", aldus Staat.
De nabestaanden van de beide militairen zullen bij de opening van de tentoonstelling volgend jaar aanwezig zijn.
Unieke auto van Hitler komt van verzamelaar

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.